Start grote najaarsmeting rivierafval de Waal

Van onze redactie
13 oktober 2020
Van 15 oktober tot 15 november gaan de vrijwilligers van Schone Rivieren het afval registreren dat is aangespoeld op 400 tracés langs de Nederlandse rivieren, waaronder het tracé van de Waal in Nijmegen. Landelijk werden in het voorjaar op de oevers van de Nederlandse grote rivieren in totaal 80.000 stuks afval geturfd en opgeruimd.
Wattenstaafjes, chipszakken en autobanden: je kunt het zo gek niet bedenken of het stroomt door de Nederlandse rivieren. Per 100 meter rivieroever werden dit voorjaar gemiddeld maar liefst 450 stuks afval gevonden, voornamelijk plastic.

Schone Rivieren

Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Dat probleem begint dichterbij dan je denkt. Plastic afval dat hier in de Nederlandse rivieren belandt, stroomt naar de Noordzee. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met Schone Rivieren.

De aanpak richt zich op vier O’s: Opruimen, Onderzoeken, Ontdekken en Oplossen, met als doel plasticvrije rivieren in 2030. Vorig jaar kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Verdere uitbreiding van de onderzoeksacties naar de grote rivieren in Nederland is mogelijk dankzij deze donatie. 

Kijk voor meer informatie op de website of Facebookpagina van Schone Rivieren.

 


Dit bericht delen:

Advertenties