Woningmarkt ontwikkelt zich positief dankzij lage hypotheekrente

Van onze partner
9 oktober 2020
De woningmarkt zit nog steeds in de lift. Ondanks voorspellingen over de afkoeling neemt het aantal woningverkopen toe. Daarnaast bereikte de prijsstijging van huizen in augustus met 8,2% het hoogste niveau van het afgelopen anderhalf jaar. Dit blijkt uit de monitor van de woningmarkt van oktober 2020, die donderdag werd gepresenteerd. Volgens Het Economisch Bureau van ABN AMRO dat het onderzoek uitvoerde, is dit met name te danken aan de lage hypotheekrente.
De hypotheekrente is de laatste jaren flink gedaald en deze daling houdt nog aan, zo blijkt uit de Woningmarktmonitor. Sinds december 2019 kelderde de rente op leningen met een rentevast looptijd van 10 jaar naar 2%. Deze daling heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar deze leningen sterk is toegenomen. Men heeft namelijk een stukje zekerheid, want de rente staat voor 10 jaar vast.

Oversluiters

Naast de sterk toenemende vraag naar leningen met een rentevast looptijd van 10 jaar, werden er ook veel hypotheken overgesloten. Zo bedroeg het aantal oversluiters in het tweede kwartaal van dit jaar maar liefst 40% van de totale hypotheekproductie. Oversluiten was interessant door het vooruitzicht dat de hypotheekrente zou kunnen stijgen. Inmiddels is de verwachting bijgesteld waardoor het enthousiasme afneemt. Het aantal hypotheekaanvragen dat in de maanden juli en augustus werd gedaan, wijst op een matiging van de vraag naar oversluiten.

Langzaam afkoeling verwacht

Volgens de voorspellingen van de economen zou de woningmarkt dit jaar afkoelen. Inmiddels zien zij in dat de afkoeling trager gaat dan ze aanvankelijk dachten. Toch houden de economen voet bij stuk. ‘Hoewel het aantal woningaankopen momenteel nog stijgt, houden we er nu rekening mee dat ze dit jaar zullen stabiliseren. Eerder gingen wij nog uit van een afname van 5%’, aldus Philip Bokeloh, econoom van Het Economisch Bureau van ABN AMRO. De verwachting voor het aantal transacties in 2021 blijft onveranderd -10%. De stijging van de huizenprijzen zal dit jaar in de buurt liggen van 7% en volgend jaar stabiliseren ten opzichte van de respectievelijk 6% en -2% die we in juli nog hadden voorspeld.’

Huizen worden boven de vraagprijs verkocht

Overbieden is in deze tijd eerder regel dan uitzondering. Een huis kopen kan bijna niet zonder boven de vraagprijs te bieden. Dit zorgt ervoor dat het prijsniveau alleen maar toeneemt. Hierdoor lagen de huizenprijzen in augustus van dit jaar liefst 6,4% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een woning bedroeg volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek in augustus 336.000 euro. Deze prijs ligt dusdanig hoog dat de index in absolute termen op het hoogste niveau sinds 1975 staat. De krapte op de arbeidsmarkt ligt hieraan ten grondslag. Huizen die te koop staan, worden snel verkocht. Volgens makelaarsvereniging NVM stonden woningen die in het tweede kwartaal van dit jaar verkocht werden gemiddeld slechts 28 dagen te koop.

 


Dit bericht delen:

Advertenties