Marechaussee houdt verdachte aan in internationaal mensensmokkelonderzoek

Lars Schwachöfer
1 oktober 2020
De Koninklijke Marechaussee hield afgelopen maandag in de Malderburchtstraat een 51-jarige Nijmegenaar aan in een internationaal mensensmokkelonderzoek. Ook werden twee auto's in beslag genomen.
De recherche van de Koninklijke Marechaussee voert diverse opsporingsonderzoeken uit, waaronder naar mensensmokkel. Uit een internationaal onderzoek, in samenwerking met opsporingsdiensten in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, onder leiding van Eurojust en Europol, blijkt dat mensen boten, motoren en peddels kopen om naar Calais in Frankrijk brengen. Daar worden de boten gebruikt om vluchtelingen vanaf Calais naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen voor geld. Naar anleiding van het onderzoek kwamen meerdere verdachten in beeld. Een van de verdachten van het leveren van deze boten zou in de Malderburchtstraat wonen.

Na een inval door een arrestatieteam van Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee werd de verdachte aangehouden. Ook werden twee voertuigen, waarvan een met een Frans kenteken, in beslag genomen. In het appartement werd door de recherche onderzoek verricht. 

Ook in de gemeente Noordoostpolder werd een verdachte aangehouden. In totaal werden in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland twaalf aanhoudingen verricht. Verder werden twaalf voertuigen, tien rubber boten met motor, 152 reddingsvesten, een caravan, juwelen, telefoons en 48.000 euro contant geld aangetroffen en in beslag genomen.

Eurojust meldt dat de actie zich richtte op een ontwikkelende trend van migrantensmokkel waarbij met kleine boten het Engelse Kanaal wordt overgestoken. 'Deze criminele activiteit is de afgelopen maanden exponentieel geëscaleerd: sinds 2018 zijn er meer dan 4600 irreguliere migranten ontdekt aan de Britse kust en zijn er meer onderscheppingen in Frankrijk', meldt Eurojust.

Klik hier voor de video van de Koninklijke Marechaussee over het onderzoek.

Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen