Bijna een miljoen subsidie voor hulp voor kind en gezin bij de huisarts

Van onze redactie
22 september 2020
Gemeente Nijmegen geeft bijna een miljoen euro subsidie om de inzet van Praktijkondersteuners Huisartsenzorg Jeugd uit te breiden naar alle stadsdelen van Nijmegen. Deze praktijkondersteuners bieden kinderen en gezinnen in de huisartsenpraktijk zo vroeg mogelijk laagdrempelige ondersteuning bij hun hulpvraag, zonder gebruik van labels en diagnoses.
Gezinnen en kinderen komen bijvoorbeeld bij hun huisarts met opvoedvraagstukken, vragen over stress en buikpijn, of faalangst. De Praktijkondersteuner Huisartsenzorg Jeugd heeft net iets meer tijd dan de huisarts om goed in gesprek te gaan met kind en ouders. Zij bekijken wat het gezin nodig heeft en wat ze kunnen bieden, of dat ze alsnog moeten doorverwijzen naar jeugdhulp. Grete Visser, wethouder Zorg en Welzijn: 'Zo willen wij de ondersteuning voor kind en gezin normaliseren, zonder het gebruik van labels en diagnoses.'
 
Uitbreiden na succesvolle pilot
 
In 2017 startte de stad al met een pilot voor het inzetten van Praktijkondersteuners Huisartsenzorg Jeugd in vijf stadsdelen. In deze stadsdelen bleken al snel positieve resultaten. Nu, drie jaar verder, ziet de gemeente dat 75% van de kinderen die gezien wordt door de praktijkondersteuner niet doorverwezen hoeft te worden naar jeugdhulp. De huisartsenpraktijk kan zelf de benodigde ondersteuning bieden.
 
Verkorten van wachtlijsten
 
Deze investering zorgt voor tijdige ondersteuning en voor een verkorting van de wachtlijsten in de jeugdhulp. Hierdoor krijgen de kinderen die toch doorverwezen moeten worden, sneller de hulp die ze nodig hebben. Aan de andere kant biedt de praktijkondersteuner de kinderen die toch op een wachtlijst terecht komen, vast overbruggende zorg.

Dit bericht delen:

Advertenties