Indrukwekkende herdenking Waalcrossing

Frank van Raaij
20 september 2020
Vanochtend vond de jaarlijkse herdenking plaats van de heldhaftige oversteek van de Waal tijdens operatie Market Garden, vandaag exact 76 jaar geleden. Tijdens een korte maar daardoor niet minder indrukwekkende plechtigheid werden kransen gelegd bij het herdenkingsmonument aan de Oosterhoutsedijk en droegen leerlingen van basisschool de Oversteek een gedicht voor.
De herdenking was vanwege de coronacrisis dit jaar zonder publiek. Ook het aantal genodigden was sterk beperkt, maar de negen fier wapperende vlaggen representeerden de sterke betrokkenheid van landen en organisaties bij de gebeurtenissen van destijds, in het bijzonder de heldhaftige oversteek van de Waal door Amerikaanse soldaten op 20 september 1944.

Operatie Market Garden

De oversteek van de soldaten was onderdeel van operatie Market Garden, het begin van de bevrijding van Nederland. Soldaten staken met canvasboten de Waal over en werden onder vuur genomen door de Duitse bezetters. Tijdens deze actie verloren 48 Amerikaanse soldaten hun leven. Hun namen staan gebeiteld in het herdenkingsmonument aan de Oosterhoutsedijk.

Belang herdenking

Na het voorlezen van het gedicht door leerlingen Iris en Karlijn van basisschool de Oversteek, voerde burgemeester Bruls het woord en benadrukte het belang om juist nu stil te staan bij de herinneringen aan de Waaloversteek. ‘Juist wanneer de tijden zwaar zijn, is het goed om stil te staan bij de nog veel donkerder dagen uit onze geschiedenis’, aldus de burgemeester.


82nd Airborne 504th PIR

Na het spelen van De Last Post volgde er één minuut stilte en werden er kransen gelegd bij het herdenkingsmonument. Burgemeester Bruls legde een krans namens alle inwoners van Nijmegen, gevolgd door de Amerikaanse ambassadeur en leerlingen van basisschool de Oversteek. Anja Adriaans van de stichting FAN (Friendship Albany Nijmegen) legde een krans namens de 82nd Airborne 504th PIR.

 


 

Dit bericht delen:

Advertenties