Waterwolf maakt vernieuwde Waalkade compleet

Frank van Raaij
19 september 2020
Met de overdracht en de doop van het beeld 'De Waterwolf en de Aquanaut' werd vanmiddag de vernieuwde Waalkade officieel geopend. Het bronzen kunstwerk van ruim 3 meter hoog vormt de kunstzinnige verbinding tussen Waalkade West en Waalkade Oost. De vernieuwde Waalkade is met alle nieuwe elementen nog meer een plek van ontmoeting geworden. Met veel groen, een betere indeling van de terrassen en een verlaagd deel met trappen naar het water. 

De Waterwolf is het sluitstuk van de vernieuwing van de Waalkade. Hij staat prominent op het gras en kijkt samen met zijn maatje de Aquanaut uit over de kade en de rivier. Het is de verbeelding van een wolvenpup en een kind.

Spacecowboys

De kunstenaars van Spacecowboys verwijzen met de wolf speels naar de Romeinse oorsprong van de oudste stad van Nederland. De wolf verwijst tegelijk naar de natuur en natuurbeheer. Nijmegen heeft veel nieuwe natuur gecreëerd langs de rand van de stad en deze toegankelijk gemaakt. Denk aan het eiland in de Waal en de brug naar de Stadswaard en de Ooijpolder. Het beeld hint onder andere naar een waterwolf die happen uit het land neemt. Water is altijd gevaarlijk. Tegelijk bevat het speelgoedelementen, te zien in de constructie. Het kind met de flippers en het open vizier dat uitkijkt over de Waal symboliseert de band met het water.

Metamorfose

De Waalkade heeft een complete metamorfose ondergaan. Het parkeerterrein en het asfalt hebben op verzoek van de mensen in de stad plaatsgemaakt voor gras en bomen, met betere terrassen en zonder autoverkeer. En er zijn bijzondere plekken gemaakt om elkaar te ontmoeten zoals het amfitheater met trappen naar de Waal. Volgens burgemeester Bruls komt het ook goed met de veelgeplaagde grasmat, een irrigatiesysteem gaat er voor zorgen dat de grasmat er 'zo groen als gras' uitziet. 


Nieuwe ontwikkelingen

De Waalkade is onderdeel van het Valkhofkwartier. Eerder zijn al de Veerpoorttrappen en de Lindenberghaven aangepast en in 2018 opende De Bastei, het centrum voor natuur en cultuurhistorie, de deuren. Vanaf volgend jaar zijn het Kelfkensbosplein en de parken aan de beurt. Ook Museum Het Valkhof krijgt een make over.

Dit bericht delen:

Advertenties