Stichting Volksbelang viert coronaproof 125-jarig bestaan

Frank van Raaij
18 september 2020
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Kleine Zaal van Concertgebouw de Vereeniging, werd vanmiddag het 125-jarige bestaan van de Stichting Volksbelang gevierd. Het was een schoolvoorbeeld van hoe je in deze lastige tijd geheel coronaproof een feestje kunt vieren. Middagvoorzitter Hubert Hendriks ontpopte zich tot een volleerd ceremoniemeester en stond garant voor een strakke regie. Van binnenkomst tot het verlaten van de zaal en de borrel na afloop, anderhalve meter bleef anderhalve meter.
Een van de hoogtepunten van de feestelijke bijeenkomst was de presentatie van het jubileumboek ‘125 jaar Stichting Volksbelang, van woningbouw naar sociale investering’. Het boek belicht onder andere een tiental sociale projecten die de afgelopen 25 jaar met financiële steun van Stichting Volksbelang gerealiseerd zijn. Onder meer Het Bakkerscafé, Hospice Bethlehem, De Hulsen en het Ronald Mc Donald huis kregen een bijdrage om bouwkundige verbeteringen van hun huisvesting te kunnen bekostigen. Het 1e exemplaar van dit prachtige boek werd door bestuursvoorzitter Maria Estourgie – van Gaal uitgereikt aan burgemeester Bruls.

Architectuurprijsvraag

Absolute hoogtepunt van de middag was de uitreiking van de hoofdprijs van de architectuurprijsvraag die Stichting Volksbelang, in samenwerking met woningstichting Talis en gemeente Nijmegen, speciaal voor deze gelegenheid had uitgeschreven. Met de architectuurprijsvraag wil de stichting een impuls geven aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke oplossingen die toegepast kunnen worden in de bouw van betaalbare woningen. Architecten uit het hele land en daarbuiten werden uitgenodigd om slimme en creatieve ontwerpen te maken met technieken die energiezuinige, circulair gebouwde woningen voor een groot publiek mogelijk maken.

Het Hennephof

De ruim 60 inzendingen zijn beoordeeld door een deskundige jury van architecten en deskundigen met expertise in circulariteit, energie, stedenbouw en beleid op het gebied van volkshuisvesting. Volgens de jury waren alle inzendingen van hoge kwaliteit. Uiteindelijk zijn er 3 ontwerpen genomineerd en werd het ontwerp ‘Het Hennephof’ van Bureau Site Practice door de jury als winnaar uitgeroepen. Volgens juryvoorzitter Margje Lubbers profileert Bureau Site Practice zich met Het Hennephof als een echte innovator door de ambitie en durf op het gebied van circulatie en sociale duurzaamheid in het ontwerp. ‘Bovendien is er een minimalisme in het gebruik van materialen dat consequent wordt toegepast in het ontwerp. Ook de diversiteit van de woningen en de rijkheid aan collectieve ruimtes wordt erg gewaardeerd’, aldus Margje Lubbers.

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties