Nieuw beleid verwaarloosde fietsen en fietswrakken

Van onze redactie
18 september 2020
Steeds meer Nijmegenaren en bezoekers van de stad verplaatsen zich per fiets. Dat is goed voor de stad want zo blijft Nijmegen leefbaar en bereikbaar. Helaas zorgen verwaarloosde, achtergelaten fietsen en fietswrakken echter ook voor veel overlast. Achtergelaten fietsen kunnen lange tijd aan hekken of bomen vaststaan, fietsrekken slibben vol en het leidt tot een verloederd straatbeeld. Om deze verloedering verder tegen te gaan heeft de gemeente nieuwe regels opgesteld om fietswrakken sneller te kunnen verwijderen.
Voor veel inwoners is de verloedering door achtergelaten fietsen en fietswrakken een bron van irritatie. Meldingen betreffen vooral het centrum en de wijken rondom het centrum waar veel studenten wonen. Inwoners klagen over fietsen die hinderlijk zijn achtergelaten en vragen Bureau Toezicht en Handhaving hier meer aan te doen.

Nieuwe juridische middelen

Tot nu toe was het aanpakken van verwaarloosde achtergelaten fietsen een lastige kwestie. Vooral het optreden tegen verloedering van het straatbeeld door verwaarloosde fietsen en fietswrakken was niet mogelijk. Daarvoor zijn nu nieuwe juridische middelen ontwikkeld en kunnen deze fietsen nu op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) worden verwijderd.

Volgens deze APV mogen fietswrakken en verwaarloosde fietsen niet op of aan de weg staan. Er is sprake van een verwaarloosde fiets als deze naar uiterlijk aanzien in een zodanige staat is dat er is lang niet op gereden is en de eigenaar er kennelijk afstand van heeft gedaan. Bijvoorbeeld omdat de banden leeg zijn, de ketting eraf ligt, het stuur of zadel voor direct gebruik onbruikbaar zijn, enzovoort. De eigenaar zou de fiets nog wel kunnen laten repareren, maar neemt daar kennelijk niet de moeite voor.

Overtreders worden eerst in de gelegenheid gesteld om binnen 2 dagen zelf de fiets te verwijderen. Toezichthouders labelen de fiets en laten deze na 2 dagen verwijderen door de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC). Daar wordt de fiets gedurende 13 weken opgeslagen en kan de rechtmatige eigenaar deze na het betalen van de gemaakte kosten alsnog ophalen. Na deze termijn kan de fiets worden vernietigd of verkocht.

De regeling treedt per direct in werking.

 


Dit bericht delen:

Advertenties