Zilveren Waalbrugspeld voor ‘Kolpingbroers’ Peter en René Saleming

Frank van Raaij Geert Timmer Zondag 13 September 2020
Vanmiddag werden de broers Peter (71) en René (68) Saleming tijdens de opening van het nieuwe seizoen van de Kolpingvereniging Nijmegen door burgemeester Bruls gelauwerd met de Zilveren Waalbrugspeld voor hun jarenlange inzet bij de Kolpingvereniging. Het was echter niet de burgemeester die de onderscheidingen bij de broers mocht opspelden, deze eer viel geheel coronaproof te beurt aan de beide echtgenotes.

Al op 13-jarige leeftijd werd René lid van de Kolpingvereniging. Als 21-jarige werd hij boekhouder en was hij verantwoordelijk voor zowel de exploitatie van het Kolpinghuis als de ledenadministratie van de Kolpingvereniging én het Kolpingnieuws. In 1980 volgde een splitsing tussen de Kolpingvereniging en het Kolpinghuis. René werd toen boekhouder van het Kolpinghuis en in 1987 werd hij benoemd tot manager. 

Als manager was René verantwoordelijk voor het totale reilen en zeilen van het Kolpinghuis, maar René werd vooral gezien als de gastheer. René heeft veel jongeren – geheel passend binnen de lijn van Pater Kolping – in het horecagebeuren opgeleid. Het was fijn werken met René. Niet voor niets bleven oud-medewerkers
 vaak nog lange tijd in het Kolpinghuis werken, ook al hadden zij al lang een andere functie.

Ook was René nauw betrokken bij de Wandelsportvereniging voor de jaarlijks terugkerende Kolpingmars. Bijna 40 jaar lang was hij voorzitter en verantwoordelijk voor de hele organisatie van de wandeldag.

Het Kolpinghuis heeft inmiddels een nieuwe eigenaar en wordt een dezer dagen gesloten. Voor René een mooi moment om van zijn pensioen te gaan genieten.

Via René werd broer Peter ook lid van de Kolpingvereniging. Na de splitsing van de Kolpingvereniging en de exploitatie van het Kolpinghuis, werd Peter bestuurslid van de stichting Kolpinghuis. In 1983 werd hij secretaris van het bestuur van de Kolpingvereniging en deze werkzaamheden bleef hij met volle inzet verrichten tot 1 juli van dit jaar. 

Voor de jaarlijkse kerstmarkt verzorgde Peter de financiën en bij de op- en afbouw van de markt stak hij zelf ook de handen uit de mouwen. De opbrengst van de kerstmarkt, evenals de opbrengst van de jaarlijkse rommelmarkt, gaat naar een van de Braziliaanse Kolping-projecten.

Bij carnavalsvereniging Het Geberste Kruukske is Peter senator en regisseert de jaarlijkse pronkzitting. De Salemings zijn sowieso goed vertegenwoordigd in het Nijmeegse carnaval, zoon Niek is president van Het Geberste Kruukske, zoon Ruud is net als zijn vader senator van 'de Kruuk' en zoon Twan (ook senator) beheert net als zijn vader destijds de financiën van de proclamatiecommissie van de Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen. Peter zelf werd in 2018 benoemd tot lid van de Eere-Loge en Heer van Knotsenburg, de hoogste waardering binnen het Nijmeegse carnaval.

Net als zijn broer is Peter betrokken bij de jaarlijkse Kolpingmars waar hij als controleur de wandelaars van een ‘knipje’ voorziet op een van de controleposten. 

Verder levert Peter regelmatig bijdragen aan het verenigingsblad ‘Kolpingnieuws’ en is hij erin geslaagd de jongeren van de Kolpingvereniging enthousiast te maken voor de vele activiteiten, zodat zij deze van de ouderen kunnen overnemen. De jongeren hebben mede dankzij Peter de kans gekregen zich te ontwikkelen en het dagelijks bestuur van de Kolpingvereniging is nu helemaal verjongd. 


Peter is weliswaar gestopt als secretaris, maar hij blijft zich belangeloos inzetten voor de diverse verenigingsactiviteiten.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reacties (2)

Geplaatst op 14-09-2020 om 03:27 door Ine Heap (Ben Weustink)
Van harte gefeliciteerd. Mijn Helaas te vroeg overleden man Ben Weustink,
is jarenlang lid geweest van de Kolping. Wij hebben er samen dansles gehad op zondagmiddag.
Hartelijke groeten!


Geplaatst op 13-09-2020 om 20:29 door Annemiek Segers
Wauw!! Veelste laat maar alsnog zeker verdiend! Een prachtige manier om zoveel jaren af te sluiten De kolping is in vele facetten een familie vereniging. Dank jullie wel lieve broers! Ik heb er ook heel wat jaren mogen vertoeven en was als een thuishaven midden in de stad.Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.