Wethouders onthullen eerste kunstwerk voor Walk of the Town in Piersonstraat

Karel Hermsen
12 september 2020
Vanmiddag onthulden de wethouders Monique Esselbrugge en Noël Vergunst het eerste van tien kunstwerken aan de groene lijn - Walk of the Town - in de Piersonstraat.
De metalen wandsculptuur van kunstenaar Niels van Bunningen siert de gevel van het hoekhuis aan de Piersonstraat nr. 33. De onthulling was de officiële aftrap van de groene lijn, een belevingsroute door de stad langs culturele hotspots, kunstwerken, historische en iconische bouwwerken met bijzondere uitzichten.

Het aanbrengen van het 7 kilometer lange groene lint door Nijmegen zorgde de afgelopen weken voor veel kritiek vanuit de politiek, omwonenden en vooral via sociale media. De oorspronkelijke lijn zwabberde te veel en ontsierde het centrum. De gemeente noemde het een proeflijn en liet deze in allerijl met een hogedrukspuit verwijderen. De nieuwe versie is smaller en strakker.

Groene lijn

Volgens wethouder Esselbrugge heeft de gemeente goed nagedacht over het concept en wil er ook aan vasthouden. De groene lijn maakt deel uit van het programma Old City Young Vibe, waarmee Citymarketing Nijmegen de stad aantrekkelijker wil maken voor toeristen. 'Het idee komt uit Nantes en daar is het een succes. Wat ze in Nantes kunnen, kunnen wij beter. Het is een verrassende route met veel informatie langs de culturele, historische en architectonische hotspots, waardoor toeristen Nijmegen pas echt ontdekken en Nijmegenaren zelf hun eigen stad nog beter leren kennen', aldus de wethouder.

ME en barricade

In de metalen wandsculptuur komt de oude muurschildering van een ME-mannetje terug. Tijdens de beruchte Piersonrellen in februari 1981 maakte een leger aan ME'ers, uitgerust met tanks, pantserwagens, een helikopter en traan- en braakgas, met veel geweld een einde aan de krakersrellen.

In zijn handen houdt het ME-mannetje de frontgevel van een zwaar gebarricadeerd huis. Met barricades beschermden de krakers de door hen uitgeroepen 'Vrijstaat de Eenhoorn'.

Niels van Bunningen is er met deze mooie sculptuur uitstekend in geslaagd de Piersonrellen te symboliseren en de beide partijen, krakers en ME, uiteindelijk toch te verenigen. Een aanwinst voor Nijmegen.

Langs de groene lijn zullen de komende tijd nog negen nieuwe kunstwerken worden geplaatst, waarmee cultuur en geschiedenis meer worden verweven. 

Dit bericht delen:

Advertenties