Beeld Nijmeegse Kaaisjouwer onthuld

Frank van Raaij
4 september 2020
Vanmiddag werd door burgemeester Bruls het beeld van de Nijmeegse Kaaisjouwer aan de Lindenberghaven officieel onthuld. Het beeld is een eerbetoon aan de havenarbeiders die in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw de vracht van de schepen op de rug van de Kaai naar de bovenstad sjouwden.
Voorzitter Gerard Alofs van de Stichting de Nijmeegse Kaaisjouwer schetste een kort overzicht van ‘idee naar realisatie’. Na een expositie in 2012 over de kaaisjouwers in museum de Stratemakerstoren met als titel ‘De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal’, ontstond het idee om een ode aan deze harde werkers te brengen. Al snel werd duidelijk dat het een blijvende herinnering in de vorm van een beeld moest worden. ‘Het is belangrijk dat het verhaal van de kaaisjouwers een plaats in het collectieve geheugen van de Nijmegenaren krijgt’, aldus Alofs. 

Burgemeester Bruls complimenteerde het bestuur van de stichting door symbolische een vergelijking te maken tussen het harde zware leven van de kaaisjouwers en het vele en noeste werk van de stichting om dit project te realiseren. ‘Maar verder gaat iedere vergelijking mank’, benadrukt de burgemeester. Bruls vervolgt: ‘De kaaisjouwers hadden een zwaar leven en hun levensomstandigheden waren allesbehalve benijdenswaardig. Mede dankzij hun inspanningen werd Nijmegen de bruisende en aantrekkelijke stad die het nu is. Het is mooi dat zij hiervoor nu erkenning krijgen in de vorm van een eigen standbeeld.’

Het kunstwerk van kunstenares Margriet Hovens is ongeveer 3 meter hoog, gemaakt van aluminium en te bewonderen aan de Lindenberghaven tegenover museum De Bastei.

 


Dit bericht delen:

Advertenties