Opening foto-expositie A Bridge Too Far

Lars Schwachöfer
1 september 2020
Vanmiddag werd in Infocentrum WO2 Nijmegen aan de Ridderstraat de expositie 'A Bridge Too Far' geopend. De expositie vertoont 'behind the scenes' foto's van de productie van de film uit de jaren '70 en is te zien tot 1 november.

De expositie werd geopend door de burgemeesters Bruls van Nijmegen en Marcouch van Arnhem. Voordat de expositie geopend werd spraken de burgemeesters met Wiel Lenders, directeur van Vrijheidsmuseum Groesbeek. Ze spraken over de historische correctheid van de film, bekende acteurs die speelden in de film en de verschillende locaties waar de film opgenomen werd. Zo werden de opnames van de dropping van parachutisten gemaakt boven de heide bij Amersfoort en werd de bekende Waaloversteek gefilmd op de IJssel bij Doesburg. Ook de historische binnenstad van Deventer werd gebruikt als decor voor de film.

Na de officiële opening van de expositie spraken de burgemeesters met drie figuranten uit de film. Ze deelden hun ervaringen en meningen over de film. Alle aanwezigen waren het erover eens dat de film een goede indruk geeft over de gebeurtenissen rondom Operatie Market Garden in de omgeving van Nijmegen en Arnhem. De film werd miljoenen keren bekeken en de naam ‘een brug te ver’ is inmiddels een begrip geworden. Ook werd er gesproken over de rol van de Polen tijdens Operatie Market Garden in 1944.

De expositie omvat een digitale presentatie van een grote collectie foto’s. Enkele beelden zijn ook uitvergroot in de ruimte te zien en er wordt een selectie getoond van een aantal iconische objecten uit de film. De foto’s van de expositie zijn genomen door Reineke Kramer, de productie-assistente van destijds en Cees Lange en Ton van Roozendaal, beiden figuranten die meespeelden in de film.

De toegang tot zowel de expositie als het Infocentrum WO2 Nijmegen is gratis. Reserveren is niet nodig, maar er is een beperkt aantal mensen dat tegelijkertijd in het Infocentrum aanwezig kan zijn.


Dit bericht delen:

Advertenties