Historisch carillon in oude luister hersteld

Van onze redactie
31 augustus 2020
Vandaag is het historische carillon in de Nijmeegse binnenstad in oude luister hersteld. Na 4 jaar van lobbyen en geld inzamelen is het Peter Kuipers gelukt om de benodigde ‚€ 16.000, - voor restauratie bij elkaar te krijgen. Het carillon stamt uit 1955 en is te bewonderen boven het winkelpand van America Today in de Koningstraat.
In de jaren 50 hing het carillon aan de gevel van het pand van juwelierszaak Van Hout-Ververgaard aan de Broerstraat 49. Ieder uur speelde het carillon een melodie en kwamen er beeldjes van koningin Juliana en de keizers Traianus en Karel de Grote tevoorschijn. De warme jeugdherinneringen hieraan waren voor Kuipers een bron van inspiratie om het carillon te herstellen.

De hele restauratie heeft zo’n € 16.000, - gekost met een doorlooptijd van zo’n vier jaar. Veel tijd werd besteed aan fondsenwerving; zonder donaties en subsidies was het niet mogelijk geweest het project te financieren.

De poppen, draaiplateau, klokken, uurwerk, wijzers en wijzerplaat zijn gerestaureerd en opgeknapt. Dit is gedaan met behulp van aannemersbedrijf van Tienen, Peter Nabben klokkenservice en de tomeloze inzet van vele vrijwilligers. 

Nadere informatie over de officiële opening en ingebruikname volgt.

Kijk voor een uitgebreide fotoreportage op de Facebookpagina van Nieuws uit Nijmegen. 

 


Dit bericht delen:

Advertenties