Montessorischool vergroent betonnen schoolplein  

Frank van Raaij
31 augustus 2020
Vanmiddag opende wethouder Grete Visser van onderwijs, welzijn en zorg, het nieuwe groene schoolplein van Montessorischool Nijmegen-Oost aan de Heyendaalseweg. Ruim 2200 tegels maakten plaats voor groen. Door de aanleg van een groen schoolplein hebben de leerlingen meer mogelijkheden om ervaringen op te doen in de natuur. Ook worden ze door het natuurlijke terrein uitgedaagd tot een andere manier van spelen.

Er waren al langer plannen om het schoolplein te vergroenen, maar de financiële middelen waren ontoereikend om deze te realiseren. Dankzij een subsidie van de provincie Gelderland en ondersteuning vanuit de gemeente Nijmegen, de Bastei, Operatie Steenbreek en niet te vergeten ouders en kinderen, kunnen de leerlingen van de Montessorischool vanaf het nieuwe schooljaar genieten van het nieuwe groene schoolplein.

Blij en trots

De medewerkers van de school zijn ontzettend blij en trots dat ze nu een mooi groen schoolplein kunnen openen. Siward van der Velden van ‘Natuurlijk van der Velden’ heeft samen met leerkrachten, leerlingen en directeur Ilse Buijtels het ontwerp gemaakt. Bijzonder is dat alle kleuterlokalen een buitendeur hebben gekregen. Hierdoor kunnen de kleuters gemakkelijk op het groene schoolplein in de frisse buitenlucht les krijgen.

Strontjaloers


Wethouder Grete Visser viel de eer te beurt om het groene schoolplein officieel te openen. Dat deed ze met het doorknippen van een groen lint, maar niet nadat ze de aanwezigen gecomplimenteerd had met het prachtige resultaat. Ook had ze nog een persoonlijke boodschap voor de kinderen. 'Hier word je blijer van, het is gezonder en goed voor het milieu', aldus de wethouder. 'Kinderen van andere scholen zullen wel strontjaloers zijn', sprak de wethouder tot de kinderen.   

Leerlingenraad

Sanne van Mourik (8) van de voormalige leerlingenraad mocht samen met Dora Kramer (11) en Sofie van den Broek (11) de gasten rondleiden. Vol trots vertellen ze over de inbreng van de leerlingenraad of zoals ze het zelf noemen 'de tips en tops'. Als ware inhoudsdeskundigen vertellen ze over het insectenhotel, de speciale (buiten) tribune voor de kleuters, de van wilgentenen gebouwde hutten en de nieuwe aanplant voor de bijtjes en hommels. Aan alles is gedacht.

12 groene schoolpleinen

Mede door de subsidie van de Provincie Gelderland gaan steeds meer scholen in Nijmegen aan de slag met een groen schoolplein. De stad is inmiddels 12 groene schoolpleinen rijker en nieuwe groene schoolpleinen zijn op komst. Een groen plein kent veel voordelen. Bij zware regenbuien zakt het regenwater gemakkelijk in de grond en komen schoolpleinen niet blank te staan. Met de stijgende temperaturen in de zomer biedt een groen schoolplein koelte en kan er toch lekker buiten worden gespeeld. Bovendien is groen gezond en biedt een groen schoolplein meer creatieve uitdagingen voor de leerlingen. 


Dit bericht delen:

Advertenties