Mout Bierfestival Julianapark, succesvol helemaal anders
Karel Hermsen
30 augustus 2020
Dit en komend weekend komen liefhebbers van gegiste en gemoute suikers volledig aan hun trekken tijdens het speciale 'Mout Bierfestival COVID-19 editie'. Het populaire bierfestijn zou eerst in juni plaatsvinden, maar kon geen doorgang vinden. Na het ontwerpen van een coronaproof draaiboek en intensief overleg met de gemeente is er uiteindelijk toch een evenementenvergunning verleend. De organisatie kreeg zelfs subsidie uit het gemeentelijke Anderhalve meter-steunfonds.
Bezoekers moeten vooraf digitaal een kaartje kopen voor de middag- of avondsessie, geven hun bestelling online door en krijgen allemaal een eigen zitplaats. Ze worden vervolgens aan hun tafel bediend. Rondslenteren, gezellig aanschuiven en dansen op live-muziek is er deze keer niet bij. Toch weerhouden de strenge bepalingen de liefhebbers niet om massaal toe te stromen. Per tijdslot, één voor de middag en één voor de avond, worden maximaal 750 bezoekers toegelaten. Haast alle beschikbare plaatsen zijn uitverkocht.
De mensen begrijpen het wel en houden zich in het algemeen keurig aan de regels die al bij de inschrijving duidelijk zijn gemaakt. In een lange rij wachten ze geduldig op afstand voor de kassa. De afhandeling gaat snel. Na een digitale check, de verplichte vraag naar gezondheidsklachten, het uitreiken van een informatieboekje en een flessenopener mogen de bezoekers, na desinfecteren van hun handen, het festivalterrein op.
Coronaproof festivalterrein
De organisatoren zijn erin geslaagd om op het terrein strenge regels en gezelligheid goed te combineren. In grote vakken met brede tussengangen staan in eilandjes zo’n 175 tafeltjes met 4 stoelen op afstand, te wachten op hun ‘bubble’. De plaatsen onder de grote festivaloverkappingen en de bladerrijke bomen zijn, met het oog op de buienradar, duidelijk favoriet. De lange kant van het festivalterrein wordt ingenomen door een enorme bar met voor elke brouwerij een eigen tappunt. In enorme koelkasten zijn de 160 verschillende biersoorten van de 15 deelnemende brouwerijen opgeslagen. Ruim 30 barmedewerkers maken de bestellingen klaar, die daarna door een legertje bedienend personeel worden uitgeserveerd. Foodtrucs verzorgen met velerlei vlees-, vegetarische en andere happen de inwendige mens. De Platenbus is een prima alternatief voor live-muziek. Eentonig is het zeker niet; alle genres komen voorbij. Voor elk wat wils. Verschillende bier & barbecue proeverijen en ‘Beertalks’ completeren het geheel.
Even wennen
Op vrijdag is het voor iedereen even wennen. Digitaal een keuze maken uit 160 soorten bier is geen sinecure. Alles is mogelijk: Licht Blond, Vol Rond Donker, Krachtbier, of juist Sour met extreme creatieve smaken, al dan niet IPA gekookt. En dan is er nog de keuze uit bier van een ver-weg brouwerij als bijvoorbeeld de Pohjala Brewery uit Estland, de Bakunin Brewery uit Rusland of de inheemse Nijmeegse Oersoep en Mannenpap.
Als de bestelling dan is verstuurd, duurt het toch enige tijd voordat de biertjes op tafel staan. Het bedienend personeel heeft de tafelnummers nog niet helemaal in het systeem en moeite om de talloze etiketten uit elkaar te houden. Vaak weten de bezoekers bij aflevering al niet meer wat ze precies hebben besteld. Een blad simpele pilsjes uitserveren gaat heel wat sneller. Een hevige stortbui dooft de waxinelichtjes in een oogwenk. Corona of niet, veel bezoekers zoeken een schuilplaats onder een tentdoek of het dikke blad van de bomen, dat ook niet waterdicht blijkt te zijn.
Geoliede machine
Op zaterdag hebben de medewerkers het spelletje onder de knie en draait ‘Mout’ als een goed-geoliede machine. Het weer werkt mee, op het festivalterrein heerst een gemoedelijke sfeer. Hier en daar ontstaat zowaar een ouderwetste festivalstemming. Als de bierliefhebbers de speciale omstandigheden even vergeten en tafeltjes aan elkaar schuiven of een dansje op of naast hun stoel willen wagen, grijpt de security direct vriendelijk maar kordaat in: vier is vier, tafels uit elkaar en dansen is uit den boze.
Try-out
Organisator Tinus Weijkamp: ‘De meeste mensen snappen het wel. Slechts een enkeling moet gecorrigeerd worden. Voor de handhaving hebben we een eigen security. Politie en BOA’s laten zich ook regelmatig zien. Voor veel bezoekers is dit het eerste grotere evenement van het jaar en dat kan alleen als iedereen mee wil werken. We zitten er bovenop. We zouden ‘Mout’ dit jaar organiseren in Arnhem, Enschede, Tilburg en Nijmegen. In de eerste drie steden is het festival helemaal gecanceld. In eerste instantie ook in Nijmegen. We zijn toen gaan brainstormen met als leidende vraag hoe we in deze omstandigheden, onder de geldende richtlijnen toch op verantwoorde wijze een festival kunnen organiseren. We hebben een plan geschreven en vervolgens zijn we met de gemeente in gesprek gegaan. Het resultaat is dit festival. Van zo’n 1700 bezoekers op één dag, naar een spreiding van dat aantal over 6 dagen met 2 tijdslots per dag. Of we er financieel uitspringen moeten we maar afwachten. De extra kosten zijn enorm. Alleen aan personeel hebben we per dag al meer dan 80 mensen aan de slag. We zien het als een try-out voor andere evenementen. Dat doet de gemeente ook. Een deel van de subsidie steken we in een zeer grondige evaluatie en het schrijven van een rapport waar gemeente en evenementenorganisaties hun voordeel mee kunnen doen.’
Het einde van de middagsessie wordt een half uur van tevoren aangekondigd. De medewerkers hoeven daarna nauwelijks in actie te komen om het festivalterrein leeg te krijgen. Als de tafels worden gedesinfecteerd staat een lange rij wachtenden alweer voor de kassa voor de volgende ronde.
Volgend weekend op 4, 5 en 6 september draait het Mout Bierfestival nog door. Kijk voor meer informatie op de website van Mout Bierfestival.
Klik hier voor een uitgebreide fotoreportage op onze Facebookpagina.
Dit bericht delen: