Studenten voeren actie tegen hoge kamerprijzen

Job Boers
27 augustus 2020
Deze week zijn er in het hele land dagelijks door studenten acties gevoerd tegen de hoge prijzen van studentenkamers. Op Plein '44 hebben studenten vanmiddag op ludieke wijze in groepjes van 4 geprobeerd zelf studentenhuisjes te bouwen. Het doel van de actie is om ervoor te zorgen dat de kamerprijzen dalen en dat er een schuldenvrije basisbeurs komt.
De studenten proberen duidelijk te maken hoeveel een student per maand kwijt is aan huur voor een oppervlakte zo groot als een tent. Afgelopen dagen werden er acties gevoerd in Groningen, Utrecht, Amsterdam en Wageningen. Vandaag werd de actieweek afgesloten In Nijmegen.

Huisjesmelkers

De woningnood onder studenten blijft onverminderd hoog met als gevolg een prijsopdrijvend effect. Een gemiddelde studentenkamer kost tussen de € 420 en € 520. Doordat huisjesmelkers de prijzen opdrijven zijn prijzen van € 600 tot € 700 per maand in sommige steden geen uitzondering.

Vechten voor schuldenvrije basisbeurs

Menno Uphoff, voorzitter van de studentenvakbond AKKU vertelt dat hij zelf ook last heeft van de situatie. ‘Ik heb het heel lang uitgesteld om op kamers te gaan, aankomend jaar ga ik op kamers en dan is het ook aan mij om te dealen met enorme schulden. Menno vervolgt: 'Veel vrienden durven al niet meer op de website van DUO te kijken omdat het enorm confronterend is dat je zo diep in de schulden wordt gestoken.'

Volgens Menno zijn de huurprijzen zo hoog dat studenten automatisch in de schulden terecht komen. ‘Het leenstelsel functioneert überhaupt niet meer, al het geld dat studenten verdienen met hun bijbaantje is vaak gelijk al op aan de huur.’ Als oplossing ziet hij dat er een schuldenvrije basisbeurs komt zodat iedereen zonder schulden kan studeren of een goede opleiding kan doen.

Studenten hebben hulp nodig

Freya Chiappino, vice voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB), was vandaag aanwezig om te laten zien wat voor problemen er momenteel zijn voor studenten. ‘Studenten hebben hulp nodig, de politiek moet nu iets doen en zeker met de verkiezingen die er aankomen.’ Volgens Chiappino zijn studenten door de huidige hoge kamerprijzen ongeveer 35 jaar bezig met het afbetalen van de woonkosten. ‘Het is onnodig om zoveel geld jaarlijks weg te gooien’, aldus Chiappino.

Studeren in Nederland wordt steeds moeilijker gemaakt. Voor het eerst in 40 jaar moeten HBO en WO studenten hun eigen studie volledig zelf financieren zonder overheidssteun. De basisbeurs is afgeschaft en vervangen door het leenstelsel. Alleen mbo’ers krijgen onder voorwaarden nog een basisbeurs.

Chiappino vervolgt: ‘het huren van een kamer is een belangrijk onderdeel van de totale kosten voor een student, de jongerenbonden willen dat deze kosten naar een betaalbaarder niveau worden gebracht.’

De bonden willen dat er een basisbeurs komt voor studenten, waarmee zij, in combinatie met een bijbaan van 12 uur per week, zonder schulden een goede opleiding kunnen afronden.

#Nietmijnschuld

Chiappino sluit af met een sterk statement: ‘we voeren al een jaar campagne vanuit de Landelijke Studenenvakbond en FNV Young & United, we houden niet op totdat het leenstelsel is afgeschaft en de schuldenvrije basisbeurs een feit is.’

In oktober volgen er meerdere landelijke acties. Chiappino gaf aan dat het nog een verassing is wat er staat te gebeuren.

Dit bericht delen:

Advertenties