Politie stopt protesterende kermisexploitanten

Lars Schwachöfer
25 augustus 2020
De politie hield vanmorgen omstreeks 10.30 uur tientallen kermisexploitanten tegen op het Keizer Traianusplein. Burgemeester Bruls is met de kermisexploitanten in gesprek gegaan.
De kermisexploitanten gaven eerder al aan met zo'n 300 vrachtwagens naar Nijmegen te komen om het gesprek aan te gaan met burgemeester Bruls. Ze hopen op zijn steun omdat hij voorzitter is van de Veiligheidberaad. Volgens de landelijke regels kunnen kermissen doorgaan. Bruls ziet geen reden om de kermis te verbieden, zolang bezoekers zich aan de coronamaatregelen houden. Veel andere burgemeesters besluiten anders en lasten kermissen af. Als demonstratie wilden de kermisexploitanten met hun vrachtwagens rondrijden over het Keizer Karelplein. Het lukte zo'n 15 vrachtwagens rond te rijden over het plein. Daarna wilden ze via de Oranjesingel het centrum in rijden.

Politie stopt convooi vrachtwagens

Omstreeks 10.30 hield de politie de vrachtwagens vanaf het Keizer Karelplein en enkele anderen vanaf de Waalbrug tegen op het Keizer Traianusplein. Andere vrachtwagens werden op de snelweg al tegengehouden. Agenten vertelden ze dat ze het centrum niet in mochten met hun vrachtwagens. De vrachtwagens werden door de politie naar het terrein van de Vasim geleid. Meerdere wegen werden tijdelijk afgesloten. De wagens stonden langere tijd bij de Vasim. Er heerste een rustige sfeer.

Kermisexploitanten vinden steun bij Bruls

Burgemeester Bruls gaf aan met de kermisexploitanten in gesprek te willen. Ongeveer vijf vrachtwagens reden onder politiebegeleiding naar het centrum. Daar parkeerden zij hun vrachtwagens bij enkele anderen, die er in de tussentijd gekomen waren. Om 13.00 uur spraken de kermisexploitanten met Bruls. In het gesprek gaf Bruls aan dat een kermis in Nijmegen geen probleem is met de geldende coronamaatregelen. Hij kan niet voorkomen dat zijn collega-burgemeesters in andere steden kermissen verbieden, maar hij heeft aangegeven te willen praten over wat anders en beter kan, zodat ook in andere steden kermissen gewoon door kunnen gaan.

Dit bericht delen:

Advertenties