Jos van Lier - dé Sinterklaas van Nijmegen - overleden

Van onze redactie
7 augustus 2020
Afgelopen dinsdag overleed Jos van Lier op 72-jarige leeftijd. Jos van Lier was een bekende Nijmegenaar die zich op velerlei manieren inzette voor zijn carnavalsvereniging Kiek ze Kieke. Tevens was hij gedurende ruim 10 jaar de officiële Sinterklaas bij de intocht. Ook in zijn woonplaats Malden zette hij zich jarenlang in voor talloze verenigingen. Op 22 februari werd hij als dank voor zijn vele vrijwilligersactiviteiten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was al sinds enige tijd ziek.

De aimabele Jos van Lier was vooral een verbinder van mensen. Met een altijd luisterend oor wist hij als geen ander tegenstellingen te overbruggen en mensen bij elkaar te brengen. En dat deed hij in al zijn vrijwilligerswerk altijd jarenlang.

Vanaf de oprichting van Kiek ze Kieke in 1960 was hij actief betrokken bij deze vereniging. Als bestuurslid, president, senator en trompettist bij het dweilorkest. Hij genoot in de rol van presentator tijdens kinder- en ouderenmiddagen, niet voor de eigen eer, maar voor het plezier en de gezellige sfeer die hij met zijn gevatte opmerkingen en liedjes bij jong en oud wist te los te maken. Jos kreeg een zaal altijd aan de gang.

Zijn creativiteit kon hij kwijt als schrijver en zanger van carnavalsschlagers en bedenker van talloze komische acts. In 1982 werd hij Prins Carnaval van Knotsenburg. In het Prinsenconvent begeleidde hij de artiesten tijdens de Herenzitting en zorgde achter de coulissen voor de nodige rust als de zenuwen begonnen op te spelen.

Jos volgde zijn vader op als Sinterklaas van Nijmegen en gaf telkens een Nijmeegse draai aan de landelijke tv-avonturen waarin de goedheiligman keer op keer verzeild raakte.

In Malden heeft hij zich meer dan 30 jaar ingezet voor sportverenigingen als Tennis Vereniging Malden, Voetbalvereniging Juliana ‘31, Sportvereniging Hatert en fietsclub De Kreugspie.

Voor de activiteitencommissie Maldensveld organiseerde Jos zeskampen, fietstochten, BBQ’s en volleybaltoernooien. Als voorzitter en fondsenwerver van de Stichting Soos Brazil heeft hij heel wat geld ingezameld voor de hulp aan straatkinderen in het noorden van Brazilië.

Jos deed dit alles uit grote betrokkenheid bij zijn mensen. En dat waren er naast zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen heel veel.


Dit bericht delen:

Advertenties