T-shirts met een missie in Museum Het Valkhof

Van onze redactie
2 augustus 2020
Van 7 augustus tot en met 22 november is in Museum Het Valkhof de tentoonstelling 'Call to commit' te zien. De Amerikaanse fotografe Susan Barnett portretteert opvallende slogans op T-shirts. Op de foto's staan voornamelijk ruggen van personen die openlijk en fysiek laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan.
Call to Commit laat 65 foto’s zien met slogans over religie, ongelijkheid, tegen het kapitalisme of juist de verheerlijking daarvan, met humor en soms ronduit agressief. De geportretteerden laten met T-shirts een statement zien van identiteit en ideaal.

T-shirt als ijzersterke boodschapper

Susan Barnett (1951) leerde op jonge leeftijd fotograferen van haar vader en is een atypische fotograaf. Ze is blind aan haar linkeroog. In plaats van gezichten fotografeert ze vooral ruggen en heeft een fascinatie voor T-shirts. Deze interesse in het kledingstuk begint wanneer ze in de jaren zestig anti-Vietnam posters en shirts bedrukt met slogans als ‘Hell No! We Won’t Go’. Het fotoproject start ze in 2009, als de wereldeconomie in een vrije val raakt en Obama Amerika hoop voorhoudt. Het T-shirt, dat door alle lagen van de samenleving wordt gedragen, jong en oud, arm en rijk, links en rechts, is tot op de dag van vandaag een ijzersterke boodschapper. De tentoonstelling geeft ongetwijfeld stof tot nadenken.

Museum Het Valkhof roept bezoekers op hun kledingkast te doorzoeken, een foto te maken van hun rug met een T-shirt met een voor hen krachtige of belangrijke boodschap. Deel deze via social media met @museumvalkhof en de hashtag #shirtmeteenmissie.

Dit bericht delen:

Advertenties