Fotowedstrijd vogels en insecten

Van onze redactie
31 juli 2020
In het voorjaar lanceerde het Architectuurcentrum Nijmegen Mein Haus, een fotowedstrijd waarin de stichting bewoners van Nijmegen vraagt foto's in te sturen van plekken in en om hun huis waar vogels, insecten of andere (niet huis-) dieren wonen. De Nijmeegse ontwerper Sammy Kramer ontwierp voor de eerste prijs twee vogelhuisjes. Bewoners hebben nog tot 1 september 2020 de tijd om hun foto's in te sturen.
Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) richt zich op de uitdagingen die klimaatverandering voor steden met zich meebrengt. Zo moeten we ervoor zorgen dat Nijmegen geen hitte eiland wordt en dat water goed wordt opgevangen en afgevoerd, aldus Pepijn Sluiter, directeur van het ACN. ‘Om de stad leefbaar te houden, zullen we in Nijmegen meer plek voor groen en voor biodiversiteit moeten creëren. Nu zijn wij ervan overtuigd dat er al tal van mooie, creatieve en effectieve voorbeelden zijn van bewoners die de stad zelf een beetje groener en diervriendelijker maken. Deze kleine voorbeelden willen we in beeld brengen. Hopelijk inspireren we zo ook anderen.’

Mein Haus

Zo ontstond het idee voor Mein Haus, een fotowedstrijd. Het ACN kijkt op verschillende schalen naar manieren waarop steden toekomstbestendig kunnen worden gemaakt. Met de podcast ‘Stadsgenoten’ laat het ACN bijvoorbeeld Nijmegen door de ogen van de dieren in de stad zien. In de livestream over Natuurinclusieve Hoogbouw keek de stichting naar hoe de stad in de hoogte kan bouwen en biodiversiteit aan de stad kan toevoegen. Het ACN werkt onder andere samen met Next City, een verzamelplaats voor natuurinclusieve architectuur. Eén van de oprichters, Mathias Lehner, geeft aan dat men zeer eenvoudig met kleine aanpassingen een woning diervriendelijker kan maken. De tips zijn te vinden op de site van Next City. Met de fotowedstrijd Mein Haus brengt het ACN dit soort voorbeelden in Nijmegen in beeld. Of preciezer geformuleerd: dat doen bewoners zelf door de voorbeelden van vogelhuisjes, insectenhotels, vleermuiskasten en bijenkorven te fotograferen en op te sturen. 

Prijs

Voor de inzenders van de mooiste, grappigste of creatiefste foto staat natuurlijk een prijs klaar. Het ACN vroeg de Nijmeegse ontwerper Sammy Kramer om de eerste prijs te ontwerpen. Kramer maakte twee bijzondere terracotta vogelhuisjes. De winnaar heeft de keuze tussen een klassieke variant met mandje of een moderne van cortenstaal. Daarnaast maken inzenders kans op het boek ‘Darwin in de stad’ van Menno Schilthuizen.

Bewoners kunnen hun foto’s nog tot 1 september 2020 insturen. Dit kan door de foto’s te mailen naar  info@architectuurcentrumnijmegen.nl of door de foto’s te uploaden op de facebookpagina van het ACN onder #natuurinclusief. Foto’s worden tentoongesteld op de website van het ACN. Meer informatie over Mein Haus staat op de website van het ACN.

Dit bericht delen:

Advertenties