Marikenhuis helpt bij voorbereiding van gesprekken met oncoloog

Van onze redactie
28 juli 2020
Mensen bij wie kanker is gediagnosticeerd zijn tijdens het gesprek met de huisarts, specialist of oncologisch verpleegkundige vaak erg geëmotioneerd. Na afloop van het gesprek vragen ze zich af wat er nu precies is besproken of afgesproken. Volgens het Marikenhuis is dit een gemiste kans.
Het is immers belangrijk om als patiënt met kanker de conclusies van het consult goed te begrijpen en in zich op te nemen. Een goed begrip over wat de patiënt te wachten staat is belangrijk.

Gespreksvoorbereiding

Het Marikenhuis is het inloophuis voor iedereen die is geraakt door kanker en helpt patiënten en hun partner of andere naaste bij een goede voorbereiding van deze medische gesprekken vóór of tijdens de behandeling. Dat kan een gesprek zijn waarin de oncoloog de diagnose mededeelt of de uitslag van een belangrijk medisch onderzoek bespreekt.

Het Marikenhuis organiseert daarvoor sinds kort een wekelijks spreekuur. Het gaat bij dit spreekuur om praktische tips: oefenen in het stellen van de goede vragen en uitleg over medische termen. Het spreekuur wordt verzorgd door vrijwilligers, allen oud-artsen met spreekuurervaring. Zij geven geen behandeladviezen maar helpen de patiënt de regie te bewaren bij vaak grote emoties.

Vergroten weerbaarheid

Volgens Yvon ten Brummelhuis, voorzitter van het Marikenhuis, is de eigen weerbaarheid van de patiënt erg belangrijk: ‘De stem van de patiënt mag niet wegvallen. Vaak zijn er bij de behandeling van kanker meerdere opties. Er zijn meerdere wegen naar Rome en die moet wel passen bij de eigen keuze. En artsen hebben ook niet alle wijsheid in pacht. De gekozen behandeling moet wel passen bij de behoeften van zowel patiënten als hun omgeving, naasten en familieleden. De patiënt is dus mede-regisseur van het behandeltraject.’

Het Marikenhuis is gevestigd aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 en het spreekuur is wekelijks op donderdagmiddagen tussen 13.00 en 16.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Kijk voor meer informatie op de website van het Marikenhuis.

Dit bericht delen:

Advertenties