Zondag gaat het Karel de Grote Jaar van start

Van onze redactie
27 maart 2014
Het Nijmeegse Karel de Grote Jaar gaat aanstaande zondag 30 maart officieel van start met een bijeenkomst in Museum het Valkhof. In 2014 is het 1200 jaar geleden dat Karel de Grote stierf. Dat feit wordt op verschillende plaatsen in Europa uitgebreid herdacht.  Ook in de Keizer Karelstad Nijmegen zijn diverse activiteiten gepland. Tot eind oktober zijn er onder meer tentoonstellingen, rondleidingen, lezingen en educatieve activiteiten. En niet te vergeten: Keizer Karel zelf laat in deze maanden geregeld in Nijmegen zijn gezicht zien...

Nijmegen heeft an Karel de Grote heel wat te danken. Rond het jaar 777 besloot de keizer te Nijmegen een van zijn paltsen te bouwen. Dat bouwwerk  werd weliswaar door Noormannen verwoest, maar op dezelfde plek verrees al snel een nieuwe burcht. En zo werd Nijmegen een vorstelijke residentie, een stad waar koningen en keizers verbleven. Die bijzondere status van de stad werd in 1230 onderstreept doordat de Duitse koning aan Nijmegen stadsrechten verleende - dezelfde rechten die ook Aken en andere Duitse steden hadden.

Tot op de dag van vandaag telt Nijmegen een groot aantal organisaties, bedrijven en plekken die zich in naamgeving verbonden hebben met Keizer Karel. De Radboud Universiteit, Museum het Valkhof, de Gemeente Nijmegen, de Stichting Gebroeders van Limburg en de Valkhofvereniging hebben samen met deze organisaties een gevarieerd en aantrekkelijk programma opgezet.  Zo zal er een boek verschijnen over het Valkhof en komt er een tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Het Gilde organiseert speciale Keizer Karelwandelingen, Bioscoop Carolus vertoont een film over Karel de Grote, leerlingen van het Karel de Grote College maken banieren, studentenvereniging Carolus Magnus organiseert activiteiten voor nieuwe studenten, er zijn concerten met middeleeuwse muziek en er is middeleeuws eten en drinken. Een overzicht van de activiteiten is te vinden op de website  www.kareldegrotenijmegen.nl

Bij veel van de activiteiten maakt  Karel de Grote zelf zijn opwachting. Vorige maand hebben de organiserende partijen een Karel de Grote gezocht met acteertalent. Hij moest lijken op de afbeeldingen van Karel de Grote, die we kennen van de miniaturen van de Gebroeders van Limburg. Uit de kandidaten kwam Gelderlander-journalist Menno Pols als beste uit de bus. Karel de Grote is te volgen via Twitter @kareldegrote14. Hij heeft ook een mailadres: karelvannijmegen@gmail.com.


Het Karel de Grote Jaar sluit aan bij het Europese Francia Media-project en wordt mede met Europese subsidie gefinancierd. In het Francia Media-project werken negen Europese landen samen om de betekenis van Karel de Grote en zijn erfenis toegankelijk te maken voor een breed publiek. Nederland neemt deel met het Nijmeegse Valkhof, vanwege de grote internationale betekenis van het Valkhof voor deze periode.


Dit bericht delen:

Advertenties