De vlag mag uit tijdens aangepaste Indië-herdenking in Nijmegen

Van onze redactie
18 juli 2020
Stichting Platform Indische Organisaties Nijmegen en omstreken (PION) moedigt alle Nijmegenaren aan om op 15 augustus 2020, precies 75 jaar na de bevrijding van Nederlands-Indië, de Nederlandse vlag uit te hangen, als eerbetoon aan de gevallenen en uit solidariteit met stadgenoten met een achtergrond in Nederlands-Indië.
Hoewel in Nederland op 5 mei 1945 de bevrijding werd gevierd, zouden in de zomer van datzelfde jaar nog vele duizenden Nederlanders in Nederlands-Indië bezwijken aan honger, ziekte en uitputting onder Japanse bezetting. Pas op 15 augustus 1945 capituleerde Japan, waarmee voor ruim 300.000 Nederlanders een einde kwam aan vervolging, internering en dwangarbeid tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verbinding

Zodoende is 15 augustus de Bevrijdingsdag van Nederlands-Indië en daarmee ook van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Stichting PION en de Indische gemeenschap zijn van mening dat deze dag verbonden moet worden met de Nederlandse oorlogsherdenking op 5 mei. Daarom heeft Stichting PION aan 75 bekende en minder bekende Indische en niet-Indische Nijmegenaren gevraagd om vanaf 5 mei tot en met 15 augustus dit jaar de Melati-speld te dragen. De Melati, de Indische jasmijn, is het officiële symbool voor de herdenking van de slachtoffers in Nederlands-Indië en andere delen van het Verre Oosten. Onder de spelddragers bevinden zich onder andere cabaretier Pieter Derks, muzikant Ruben Hein, en burgemeester Hubert Bruls. ‘Ik ben erg blij met het initiatief van de Indische gemeenschap in Nijmegen om via de Melati-speld de verbinding te maken tussen 5 mei en 15 augustus’, aldus Bruls in een video over de Melati-campagne van Stichting PION.

Aangepaste herdenking

Sinds 2006 heeft Nijmegen een eigen Indië-herdenking, die ieder jaar aan de vooravond van 15 augustus plaatsvindt. Vanwege de coronamaatregelen gaat de herdenking dit jaar helaas niet in haar oorspronkelijke vorm door. Wel is er de mogelijkheid om op 14 augustus tot 17.00 uur zelf bloemen te leggen op de Gedeputeerdenplaats bij het stadhuis. Om 20.00 uur leggen het herdenkingscomité en het bestuur van Stichting PION samen met de burgemeester een krans, waarna een minuut stilte wordt gehouden. Juist vanwege de annulering van de openbare herdenking, moedigt de organisatie alle Nijmegenaren aan om op 15 augustus de Nederlandse vlag uit te hangen, als blijk van troost, verbinding en bemoediging jegens de ruim vijfduizend Nijmegenaren met een achtergrond in Nederlands-Indië.

 


Dit bericht delen:

Advertenties