CWZ volgt gezondheid van patiënten steeds vaker thuis via een app

Van onze redactie
13 juli 2020
Patiënten van CWZ hoeven steeds minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor controles en metingen van belangrijke gezondheidswaarden. Via de CWZ Thuis app kunnen zij gezondheidsinformatie doorgeven aan de behandelend arts. Daardoor kunnen patiënten na bepaalde ingrepen zelfs sneller naar huis.
De Thuis app maakt bezoek aan de polikliniek vaak overbodig en registreert de gezondheidssituatie ook tussen de polikliniekbezoeken. Dit geeft mensen een veilig gevoel. Is contact met een zorgverlener toch nodig, dan gebeurt dat indien mogelijk via beeldbellen, telefonisch of gewoon met een afspraak. Gebruik van de app is op vrijwillige basis.

Uniek in Nederland

De app is deze week in gebruik genomen voor patiënten met de chronische aandoeningen COPD en hartfalen. Voor de patiënten met COPD werkt CWZ samen met ZZG zorggroep. Anneke van Veen, Longarts CWZ: 'Eindelijk is ie er! Met deze app kunnen we patiënten beter volgen en voorlichten. Daarnaast helpt het de juiste patiënt op het juiste moment te selecteren. We kunnen nu samen met de patiënt in de gaten houden hoe het thuis gaat en of het echt nodig is om naar het ziekenhuis te komen. Ik ben er heel trots op dat we dit in corona-tijd voor elkaar hebben gekregen.’

Bijzonder is dat vanaf medio juli ook patiënten die een darmoperatie hebben ondergaan tijdens het herstel de app kunnen gebruiken. Hierdoor mogen zij eerder naar huis om te herstellen van de ingreep. Thuis herstellen mensen beter omdat ze in een vertrouwde omgeving beter slapen, eten en meer bewegen. Gebruik van de app voor deze patiënten is uniek in Nederland. De app is gebaseerd op het Luscii eHealth platform en speciaal op maat ingericht door CWZ met zorginnovator Luscii, onder ander bekend van De Corona Check app.

Thuis meekijken

Patiënten die de app gebruiken, meten thuis gezondheidswaarden zoals zuurstof (saturatie), bloeddruk, hartslag of activiteit (stappen). In sommige situaties krijgen ze hiervoor apparatuur mee naar huis. De gemeten gegevens worden via de app doorgegeven, net als vragen over hun geestelijke en lichamelijke welzijn. Kim van Zutphen, Verpleegkundig specialist hartfalen: ‘Met de CWZ Thuis app krijgen patiënten veel meer regie en controle en worden ze actief betrokken bij hun zorgproces. Zo meten patiënten hun eigen waarden maar kijkt er toch iemand mee en dat geeft een veilig gevoel. Op deze manier bieden we zorg op maat; de juiste zorg op de juiste plek.’

 


Dit bericht delen:

Advertenties