Sterke toename bij het verbruik van mobiel data in eerste kwartaal 2020

Van onze partner
13 juli 2020
Uit een rapport van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat Nederlanders in het eerste kwartaal van 2020 veel meer gebruik maken van het mobiele internet dan een jaar eerder.

Dit valt te lezen in de Telecommonitor Q1 2020, wat een openbare rapportage is van de ACM. De Nederlandse toezichthouder gebruikt hierbij de gegevens van allerlei providers. Uit deze data blijkt dus onder meer dat de inwoners van ons land in totaal 214 petabyte aan mobiele data in de eerste drie maanden van 2020 verbruikten. Dit is vele malen meer dan in het eerste kwartaal van 2019, toen het totale aantal petabyte nog op 159 lag. Dit betekent een toename van maar liefst 34,5 procent. Ook blijkt dat we bij de mobiele data met name 4G gebruiken, al gaat dit mogelijk spoedig veranderen door de komst van 5G.

Veel huishoudens aangesloten op het internet

Het onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt toont daarnaast ook aan dat inmiddels al bijna 7,5 miljoen huishoudens in Nederland aangesloten zijn op het internet. Van deze groep gebruiken 1,4 miljoen huishoudens glasvezel, wat ook wel 19 procent van de totale internetgebruikers is. Dit is enigszins opvallend, want uit de rapportage blijkt dat inmiddels wel ruim 3,3 miljoen mensen aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. Meer dan de helft van hen kiest er dus voor om gebruik te maken van een andere aansluiting. 47 procent van de huishoudens kiest namelijk voor kabel, terwijl 34 procent juist voor koper kiest. Daarnaast valt tevens in het rapport te lezen dat veel Nederlanders al een zeer snelle verbinding hebben met het internet. Hiermee wordt een verbinding van minimaal 100 Mbps bedoeld. Veel van de resterende huishoudens hebben bij het internet vergelijken gekozen voor een snelheid tussen de 30 en 100 Mbps.

Nederlanders bellen een stuk meer dan eerder

Waar mensen in Nederland steeds meer gebruik maken van goedkoop internet op de mobiel, gold dat de afgelopen tijd niet voor het mobiele bellen. Toch is dat in het eerste kwartaal van 2020 veranderd. Opvallend genoeg steeg het aantal belminuten met de mobiel of via de breedband in januari, februari en maart van 2020 ten opzichte van deze drie maanden in 2019. De stijging gebeurde over het algemeen doordat er meer binnen Nederland werden gebeld. Hierbij was het gesprek met name tussen een vaste telefoon en een mobiele telefoon. Overigens groeide het aantal mobiele aansluitingen ook, wat inmiddels meer dan 20 miljoen is. Desondanks bleek wel dat de vaste telefoon minder wordt gebruikt. In kwartaal één van 2019 werd hier nog 430 miljoen minuten mee gebeld, maar inmiddels is dat met maar liefst 21 procent gedaald naar 340 miljoen belminuten met de vaste telefoon.

Drie grote providers in Nederland

Ook blijkt uit de cijfers van de Autoriteit Consument & Markt dat er in Nederland sprake is van drie grote providers. Hierbij worden natuurlijk de telecomproviders bedoeld. Het podium van de grootste providers bestaat uiteraard uit T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo. Qua breedband is VodafoneZiggo de grootste provider in ons land, het heeft een marktaandeel van tussen de 45 en 50 procent. Het wordt achtervolgd door KPN met een marktaandeel van zo’n 40 tot 45 procent. T-Mobile bezit daarentegen tussen de 10 en 15 procent van de markt qua bandbreedte. Qua mobiele aansluitingen is T-Mobile juist de koploper, het had in het eerste kwartaal van 2020 zelfs een marktaandeel van meer dan 50 procent. Hierdoor heeft het een grote voorsprong op concurrenten KPN en VodafoneZiggo. KPN bezit namelijk tussen de 20 en 25 procent van de markt, terwijl het marktaandeel van VodafoneZiggo zo’n 15 tot 20 procent is.


Dit bericht delen:

Advertenties