Nijmeegse dweilorkesten missen de schwung

Karel Hermsen
13 juli 2020
In normale tijden zijn de Nijmeegse dweilorkesten nu druk aan het repeteren voor de Vierdaagsefeesten en brengen ze stemming tijdens allerlei evenementen in de wijde regio. Als de instrumenten nu uit de koffer worden gehaald is dat vooral om de ventielen te smeren en door middel van een korte test te controleren of er nog een zuivere toonladder haalbaar is.
Nijmegen telt dertien dweilorkesten, waarin gemiddeld zo’n 20 muzikanten niet alleen samen muziek maken maar ook onderling heel veel plezier hebben. Het meeste plezier hebben ze als ze door hun muziek ‘de boel op de kop weten te zetten’.

Drie jaargetijden

Voor veel dweilorkesten heeft een jaar drie jaargetijden die voor de muzikanten naadloos in elkaar overlopen: carnaval, de Vierdaagse en de wijnfeesten. Het carnavalsseizoen begint rond de 11e van de 11e en loopt door tot en met de ‘drie dolle dagen’ met slechts de kersttijd als adempauze. Na carnaval beginnen de voorbereidingen voor de Vierdaagse. Er komt een nieuw zomers repertoire dat op dweilorkestenfestivals, braderieën en kermissen in de wijde omgeving wordt uitgeprobeerd. Het zomers hoogtepunt is de Vierdaagseweek met het Gevelconcert, waaromheen dan zorgvuldig enkele andere optredens worden gedrapeerd. Een beetje muzikant gaat dan echt niet op vakantie. Da’s toch minder leuk dan ‘speule’.

In september worden de koffers gepakt voor een weekendje wijnfeesten bij onze oosterburen. Veel Nijmeegse dweilorkesten zijn al jarenlang graag geziene gasten in menig stadje aan de Rijn of Moezel, waar zij met muzikale schwung en dorstige kelen een waardevolle bijdrage leveren aan de Europese integratie. Vanaf oktober beginnen langzamerhand de voorbereidingen voor carnaval en zo is het jaar rond.

Afgelaste evenementen

Na het afgelopen carnaval bleven de agenda’s voor 2020 akelig leeg.De wekelijkse repetities konden en mochten niet meer en alle evenementen werden in ieder geval tot september geschrapt. Daarmee was niet alleen het voorseizoen van de baan, maar ook de Vierdaagse. Ook de rest van het jaar blijven de instrumenten hoogstwaarschijnlijk in de koffers.

De wijnfeesten in september gaan niet door. Zelfs met eventuele toestemming van de Duitse autoriteiten is zo’n volksfeest in zo’n korte tijd niet te organiseren. Het komende carnavalseizoen schijnt eveneens grotendeels in duigen te vallen. De Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen heeft de prinsenproclamatie van november al verschoven naar een mistig tijdstip ergens in januari. Steeds meer carnavalsorganisaties en horecaondernemers schrappen nu al alle evenementen voor het seizoen 2020-2021. Door alle onzekerheden zijn de risico’s te groot.

Muziekmakerij De Volle Blaos

Wat doe je dan als muzikant? Op een houtje bijten als je een stevig koperen mondstuk gewend bent? In een hoekje gaan zitten kniezen vanwege al die gemiste mooie momenten is ook geen optie.

Nijmeegs oudste dweilorkest De Volle Blaos vulde de gemiste repetities in door ‘muziek op afstand’, zowel letterlijk als figuurlijk. Muziekmakerij De Volle Blaos bezoekt al dertig jaar de wijnfeesten in de ‘Herrlichkeit Erpel am Rhein’. Samen met de plaatselijke 0 -Uhr Kapell organiseert zij voor honderden belangstellenden vanuit de pittoreske vakwerkhuizen op de Markt een Fensterkonzert (raamconcert). Als doekje voor het bloeden studeerden de muzikanten van beide orkesten, aangevuld met leerlingen van de muziekschool uit Erpel, vanaf hun stille thuishoekjes ieder voor zich het nummer Baba Yetu in. Alle afzonderlijke opnames zijn daarna in één gezamenlijke opname samengevoegd.

Het bij deze coronatijd passende Baba Yetu is een vertaling van het Onze Vader in het Swahili en is als gospelcompositie door Oliver Tin wereldwijd bekend. De muzikanten dragen het nummer op aan iedereen die op de een of andere manier de schwung erin wil houden.

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties