Boze en teleurgestelde boeren overhandigen brief aan milieuactivist Vollenbroek

Lars Schwachöfer
7 juli 2020
Vanavond vertrokken om 18.30 uur bijna 100 boeren met hun tractoren vanuit Varsseveld naar Nijmegen. In Nijmegen wilden de boeren een brief bij milieuactivist Johan Vollenbroek bezorgen. De boeren zijn van mening dat Vollenbroek de aanstichter is van de problemen waar ze nu mee te maken hebben.
Vollenbroek vecht al langere tijd tegen het volgens hem falende milieubeleid. In de jaren '90 richtte hij Mobilisation for the Environment (MOB) op, een milieuorganisatie met als missie het oplossen van het klimaatprobleem en het stoppen van de teruggang van biodiversiteit. De organisatie en oprichter Vollenbroek werden vooral bekend door het ontstaan van de stikstofcrisis. Zo werd op advies van MOB de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen teruggebracht naar 100 km/u en werd vorig jaar het Programma Aanpak Stikstof door de Raad van State onwettig verklaard.

Boeren in problemen

Na de uitspraak van de Raad van State zijn er steeds meer maatregelen gekomen om de stikstofuitstoot te beperken. Terwijl de boeren te maken krijgen met steeds meer beperkingen, worden meer producten geïmporteerd. Ook tijdens de coronacrisis krijgen boeren de producten nauwelijks verkocht. In april maakte minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een nieuwe maatregel bekend. De maatregel verplicht veehouders hun koeien een eiwit-arm dieet voor te schrijven. Hierdoor wordt minder stikstof uitgestoten. Voor de boeren, die laten weten dat een eiwit-arm dieet gevaarlijk kan zijn voor kalveren, is dit de bekende druppel.

Brief aan Vollenbroek

Bijna 100 boeren stapten vanavond in hun tractoren om als onderdeel van Farmers Defence Force (FDF) een brief te brengen aan het huisadres van Vollenbroek. De boeren zien Vollenbroek als de aanstichter van de steeds verdergaande maatregelen waar de boeren mee te maken hebben. Ook willen ze duidelijk maken dat ze weten waar hij woont. 'Maar dat is niet intimiderend bedoeld', zegt FDF Oost-Achterhoekwoordvoerder Thijs Wieggers. Vollenbroek spande eerder een proces aan om de identiteiten van zo'n 3500 boeren bekend te maken. In de brief, namens alle boze en teleurgestelde boeren in Nederland, wordt de problematiek voor de boeren samengevat. 'Wij kunnen op dit moment niet veel meer, de financiële reserves zijn op en we kunnen niet meer concurreren met omringende landen.'



De brief van de boeren aan Vollenbroek

Tractoren stoppen in Lent

De tractoren werden door de politie begeleid naar Nijmegen. Bij het adres van Vollenbroek kwamen ze niet: de politie haalde hen bij Lent van de weg en begeleidde de boeren naar een parkeerplaats. De politie maakte aan de boeren bekend dat ze allen gefilmd werden en bij ongeregeldheden ook achteraf nog gearresteerd konden worden. Geen van de boeren mocht het centrum van Nijmegen in. Vollenbroek werd door de politie thuis opgehaald en naar Lent gebracht. Woordvoerder van FDF Wieggers mocht van de politie met een delegatie van 10 man aan de andere kant van de weg de brief overhandigen aan Vollenbroek. Als de boeren de weg over zouden steken, zou de politie ingrijpen. 'Samen uit, samen thuis, we doen dit samen. Ik wil geen mensen aanwijzen die mee moeten gaan', zei Wieggers. 'Kunnen we niet een keer iets samen doen? Wij gedragen ons en niemand van de groep die een hand zou uitsteken naar hem.'

Brief overhandigd aan Vollenbroek

Uiteindelijk overhandigde Wieggers met 9 anderen de brief aan Vollenbroek. Na het lezen gingen de boeren en Vollenbroek met elkaar in gesprek. Ze bespraken de problematiek, de plannen en mogelijke oplossingen. Af en toe ontstonden felle discussies tussen beide partijen, maar de sfeer was goed. De avond verliep zonder problemen. Kort na middernacht vertrokken de boeren weer vanuit Lent richting Varsseveld.

Dit bericht delen:

Advertenties