PostNL start pilotproject pakketbezorging met elektrische transportfiets

Job Boers
6 juli 2020
Vanochtend was de officiële start van een pilot voor de bezorging van post en pakketten door PostNL in de binnenstad van Nijmegen per elektrische fiets. De pilot sluit aan bij de plannen van de gemeente Nijmegen en PostNL om stadslogistiek in de toekomst uitsluitend te laten plaatsvinden met behulp van zero-emissievoertuigen.
De elektrische fiets is door het Nederlandse bedrijf Fulpra speciaal ontwikkeld voor transporttoepassingen en beschikt over een aantal interessante technische voorzieningen. De provincie Gelderland heeft financieel bijgedragen aan de ontwikkeling van de transportfiets.

Nijmegen pilotstad

Nijmegen is gekozen als pilotstad vanwege de hoogteverschillen en de stadsstructuur waardoor het voor sommige voertuigen niet mogelijk is om bepaalde straten in te gaan. Het bezorgen van de post met de elektrische transportfiets zal daardoor sneller zijn dan met de bezorgbusjes. Marije Hakkert, logistiek ontwerper stadslogistiek bij PostNL, geeft aan dat bewegingsgemak niet het enige voordeel is. ‘Door het gebruik van de elektrische fiets is er minder geluidsoverlast in de stad en het gebruik van de fiets is uitstootvrij’, aldus Hakkert. Ze benadrukt verder dat de rolcontainer achter de elektrische fiets hoger en groter is waardoor er ongeveer 70 pakketjes in 2 a 3 uur bezorgd kunnen worden.

Niels Markvoort van Fulpra trapte de pilot af. Volgens Niels zijn er de afgelopen jaren verschillende fietsen ontwikkeld en getest maar zorgt deze fiets ervoor dat het voor de bezorgers nog gemakkelijker wordt om alles op tijd te bezorgen. Als het pilotproject in Nijmegen naar tevredenheid gaat, wordt het project uitgebreid naar andere steden in Nederland.

Duurzaamheid

Monique Esselbrugge, wethouder van de gemeente Nijmegen, hoopt dat er in de toekomst met minder auto’s in de stad wordt gereden. ‘We zijn in 2018 uitgeroepen tot ‘European Green Capital 2018’, deze pilot sluit mooi aan op hoe wij als gemeente denken over het thema duurzaamheid’, aldus wethouder Esselbrugge.

King of the Road

PostNL bezorger Pleun van der Kooij is erg blij met de nieuwe fiets. Het is volgens Pleun ondanks het gemak nog wel even wennen. ‘We moeten er handigheid in krijgen om op een efficiënte manier te werken, qua route indeling zullen we nog stappen moeten maken’, aldus Pleun die aangeeft dat hij zich op een veilige manier de ‘King of the Road’ voelt.

De pilot is geslaagd zodra het proces met de rolcontainer goed verloopt en de fiets zich goed houdt. Alle PostNL bezorgers die met de elektrische fiets werken krijgen eerst een training om te wennen aan de nieuwe manier van postbezorging.

Dit bericht delen:

Advertenties