Wethouder Monique Esselbrugge loopt voor de Horeca Run

Karel Hermsen
3 juli 2020
Gisterenmiddag voerde wethouder Monique Esselbrugge van financiën en economie een groepje prominenten uit de Nijmeegse sportscene aan voor een promotieloop voor de nationale Horeca Run.
Aan de start op de Grote Markt meldden zich verder Alexander Vandervelde, directeur van de 7 Heuvelenloop, Casper Top, voorzitter van 7 Hills Survival, Giselle Janssen-Weisscher namens de Nijmeegse horeca en Julia Mulder bedenker van en drijvende kracht achter de Horeca Run. Na een mentale en fysieke warming-up door sportpsycholoog Johnney Buivinga van De Beweegreden gaf Maurice Janssen, uitbater van café Daen, het startschot voor een rondje van 5 kilometer over de Waalbrug en de Snelbinder.

Zo`n 40 minuten later passeerden de deelnemers ‘frisch und fröhlich’ de finishline op de Grote Markt die voor deze gelegenheid was bedekt met de immens grote Horeca Run banner die al eerder aan de St. Stevenstoren wapperde.

Monique Esselbrugge stond daarna de pers te woord. ‘Het lopen viel mij niet tegen, ik heb alleen wat last van mijn knieën van alle trappen die in de route zaten. Sinds de halve marathon van Barcelona net voor de lockdown heb ik praktisch niet meer gelopen en dat merk ik nou wel.’

De grote klap komt nog

Daarna zat ze direct weer op haar wethoudersstoel.‘Ik ben graag op Julia`s uitnodiging ingegaan om vandaag mee te doen. De Horeca Run zie ik als een sociale, sportieve en creatieve actie om de horecaondernemers een hart onder de riem te steken. En dat hebben ze nodig. Kijk de terrassen hier zitten nu vol en het lijkt als vanouds. Maar de grote klap moet nog komen. Als gemeente doen we er alles aan om de horeca te ondersteunen. We hebben de precariorechten laten vallen, meer plek voor terrassen gecreëerd en de toeristenbelasting geschrapt. Toch zullen er faillissementen volgen. Dat geldt niet alleen voor de horeca maar ook de retailhandel. Alleen al in het centrum werken in de horeca en de retail zo’n 5000 mensen. Afgezien van alle persoonlijke ellende dreigt er ook leegstand in de winkelcentra. In het centrum van Nijmegen speelt dit nog niet, maar in randgemeenten wel. Corona leidt ook bij de gemeenten tot immens grote extra uitgaven en daar staan dan minder inkomsten tegenover en we willen de gemeentelijke belastingen ook liever niet verhogen. Daarom hebben vandaag 247 gemeenten een beroep op Den Haag gedaan om financiële ondersteuning te krijgen. Zo`n Horeca Run zie ik nou als een positief lichtpuntje, daarom hebben de lopers van vandaag allerlei mensen benaderd om deze actie te ondersteunen.’

Horeca Run loopt langer door

Julia Mulder heeft inmiddels besloten de Horeca Run langer te laten doorlopen. ‘De aanvankelijke einddatum was 1 september, maar dan zijn de problemen de wereld echt nog niet uit. Ik laat de actie langer lopen en keer dan elk kwartaal het bedrag uit aan de horecaondernemers waarvoor acties zijn ondernomen. Bovendien begint de Horeca Run na een aarzelend begin nu echt lekker te lopen. De actie van vandaag leverde maar liefst 1391 Euro op, en er zullen er nog vele volgen’, aldus een trotse Julia.

Kijk voor meer informatie op de website van de Horeca Run.

Bekijk het fotoverlag op onze Facebookpagina.

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties