Ontspannen bevallen in luxe suite met bevalbad in CWZ

Van onze redactie
1 juli 2020
Steeds meer vrouwen willen bevallen in bad. Het warme water helpt hen bij het opvangen van de weeën en ook het persen gaat vaak makkelijker. Sinds vandaag kunnen zwangere vrouwen die poliklinisch willen bevallen in CWZ dit doen in een luxe suite met bevalbad.
Bij een bevalling in water kan de moeder beter ontspannen. Hierdoor is er minder behoefte aan pijnstilling en verloopt de ontsluiting vaak sneller. Ook de uitdrijvingsfase (het persen) gaat vlotter in het warme water. Voor de baby is dit een rustige overgang van het vruchtwater, via het warme bad naar de huid van de moeder.

Uitsluitend poliklinische bevallingen

De suite is alleen bedoeld voor poliklinische bevallingen. Dit zijn verplaatste thuisbevallingen, waarbij geen medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen. De moeder kiest er tijdens de bevalling voor om met haar eigen verloskundige naar CWZ te komen. De suite kan niet gereserveerd worden.

Rust en ontspanning

Met de komst van deze bevalsuite is de aandacht uitgegaan naar de wensen van de zwangeren. Veel zwangere vrouwen zijn op zoek naar de veiligheid van het ziekenhuis (de suite bevindt zich op de verlosafdeling van CWZ), maar willen wel graag de beleving van een thuisbevalling ervaren. ‘In de nieuwe suite hebben we gekozen voor rustgevende kleuren’, zegt senior verpleegkundige Irene Lamers. ‘Het is een fijne, ruime kamer met een moderne doucheruimte. De moeder kan er verschillende houdingen in aannemen. Arbo-technisch is het ook een grote vooruitgang voor ons als verpleegkundigen, vergeleken met een opblaasbaar bad.’

Uniek in de regio

CWZ is het eerste ziekenhuis in de regio met een vast bevalbad. Irene: ‘Wij vinden een opblaasbaar bad niet echt meer van deze tijd. In tegenstelling tot andere ziekenhuizen in de regio, waar nog gebruik wordt gemaakt van een opblaasbaar bad, zijn er geen extra kosten verbonden aan deze manier van bevallen. We verwachten daarom dat veel zwangere vrouwen gebruik willen maken van de nieuwe suite.’


Dit bericht delen:

Advertenties