Demonstratie voor jaarmarkten en braderieën in Goffertpark

Lars Schwachöfer
23 juni 2020
Vanmorgen verzamelden organisatoren en marktmensen van braderieën en jaarmarkten zich in het Goffertpark om te demonstreren tegen 'het willekeurige en onterechte beleid van de overheid'. Ongeveer 100 mensen demonstreerden om jaarmarkten en braderieën weer door te laten gaan.
De organisatie van de landelijke actie 'Red de MarktEvents' koos voor Nijmegen omdat burgemeester Bruls de voorzitter van de 25 veiligheidsregio's in het veiligheidsberaad is. Markten zijn volgens de rijksoverheid niet verboden, maar omdat jaarmarkten en braderieën onder vergunningsplichtige evenementen vallen, zijn ze volgens de coronamaatregelen tot 1 september verboden. Een spreker zegt dat er tijdens de wekelijkse markten bewezen is dat een markt of braderie volgens de richtlijnen van de RIVM te organiseren is. Ze willen dat het vanaf 1 juli weer mogelijk is braderieën en markten te organiseren.

 

De handelaren missen nu hun inkomen en voelen zich niet gehoord. 'De wekelijkse markten gaan gewoon door, waarbij de coronamaatregelen nageleefd worden en dat kunnen wij ook', zegt een van de sprekers. 'Sommige wekelijkse markten zijn zelfs groter dan onze braderieën.' Een andere spreker spreekt van een ambtelijke fout om jaarmarkten en braderieën onder evenementen te scharen. ‘Onze mooie braderieën zijn hetzelfde als de wekelijkse markt.' De organisatie gaat voor versoepeling van alle markten in de buitenlucht, volgens een door de overheid goedgekeurd protocol. Dat protocol en een petitie met 2670 handtekeningen biedt de organisatie vanmiddag aan burgemeester Bruls aan. De burgemeester kon vanmorgen zelf niet in het Goffertpark aanwezig zijn.

De gemeente Nijmegen stond maximaal 750 demonstranten toe. Daarbij gold de voorwaarde dat degene die niet uit 1 huishouden komen 1,5 meter in acht moesten nemen. Een medewerkster van de organisatie deelde mondkapjes uit aan de aanwezigen. Er waren zo'n 100 mensen aanwezig bij de demonstratie. De organisatie liet eerder weten zo'n 500 mensen te verwachten. Een van de aanwezigen zei zelf ook getwijfeld te hebben of hij naar Nijmegen zou reizen. 'Veel van ons moeten nu we geen inkomen hebben kiezen tussen eten of actievoeren, dus ik snap dat veel mensen niet konden komen.' De demonstratie verliep zonder problemen.


Dit bericht delen:

Advertenties