Brandweer herdenkt omgekomen brandweermensen

Lars Schwachöfer Zaterdag 20 Juni 2020

Vandaag herdenkt de brandweer alle brandweermensen die tijdens de uitoefening van hun vak omkwamen. Een ploeg van brandweerpost Lent maakte om 13.00 uur voor de kazerne een ereteken.

Elk jaar vindt op de derde zaterdag in juni de Nationale Brandweerherdenking plaats. Sinds 2012 wordt deze bij het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen gehouden. Op dit monument staan de namen van alle 97 brandweermensen die vanaf 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens hun werk voor de brandweer. Vanwege de huidige corona-maatregelen vond de herdenking dit jaar zonder publiek plaats. De herdenking werd live uitgezonden op de website van de brandweer. Bij alle brandweerposten in Nederland hangt vandaag de brandweervlag halfstok.
 
Omdat zij niet aanwezig konden zijn bij de Nationale Brandweerherdenking, besloot brandweerpost Lent een eigen herdenkingsmoment te organiseren. Hierbij herdachten zij commandant M.T.h Coolegem. Coolegem was in 1970 commandant van de brandweer Lent, destijds nog gemeente Elst, en werd op 12 mei 1970 tijdens de blussing van een landbouwschuur getroffen door een hartaanval. Hij overleed ter plaatse. Vanmiddag gaf bevelvoerder Joost Ebus om precies 13.00 uur het signaal aan zijn ploeg om het ereteken te geven. Het ereteken werd 2 minuten lang gegeven.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.