Creatieve demonstratie in Nijmegen centrum

Job Boers
19 juni 2020
Nadat twee weken geleden in een vol Goffertpark de Black Lives Matter demonstratie plaatsvond, wordt vandaag op een andere manier aandacht gevraagd voor de racisme kwestie. Studente Nikki Zijderveld verzorgde vanochtend in het stadscentrum de aftrap van een 'estafette-demonstratie' tegen racisme. Demonstranten wisselen elkaar gedurende de gehele dag om het uur af.
De protestactie gaat samen met de slogan ‘zolang het nodig is’. Iedere dag zal er van 11.00 tot 20.00 uur op de hoek van de Molenstraat met de Ziekerstraat en de Broerstraat, een demonstrant aanwezig zijn voorzien van een protestbord met de tekst ‘zolang er institutioneel racisme is, staat hier iemand’.

Collectief bewustzijn

De initiatiefnemers schrijven op de website dat deze protestactie ervoor moet zorgen dat het collectieve bewustzijn blijvend vergroot wordt. Na het protest in het Goffertpark is het idee ontstaan om de strijd tegen racisme verder voort te zetten. Racisme is in Nederland aan de orde van de dag en dat moet veranderen. De actie duurt zolang het nodig is en zolang er nieuwe mensen aansluiten. Volgens de initiatiefnemers is er voldoende animo waarbij ervan wordt uitgegaan dat er wekelijks 56 mensen beschikbaar zijn voor de eenpersoonsdemonstraties.

Alert blijven

Volgens Nikki Zijderveld die vanochtend de protestactie aftrapte, is het een kleine moeite om op deze manier je stem te laten horen. Nikki: ‘Als je op een kleine manier een bijdrage kunt leveren aan dit gevecht, waarom zou je dat dan niet doen?’ Nikki hoopt dat mede door deze demonstraties mensen constant alert blijven op dit gevoelige onderwerp. ‘Media-aandacht helpt ons in de strijd tegen racisme’, aldus Nikki.

De protestactie wordt ook opgemerkt door omstanders waarbij een mannelijke voorbijganger aangeeft dat hij hoopt dat dit protest effect heeft en dat de aandacht voor de kwestie niet verslapt. De man overweegt om zelf ook mee te doen aan de actie.

Meedoen met de protest-estafette

Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Nieuwe deelnemers wordt gevraagd om een protestbord mee te nemen. Het maakt niet uit of dit een A4-tje of een kartonnen bord is, zolang het maar duidelijk is dat je tegen racisme bent.

Hier kan je jezelf inplannen om deel te nemen aan de protestactie.

Dit bericht delen:

Advertenties