Aftrap Project eHUBS door wethouder Tiemens

Karel Hermsen
15 juni 2020
Wethouder Harriët Tiemens van mobiliteit en duurzaamheid opende vanochtend de eHUB bij winkelcentrum Hatert in de Couwenbergstraat.
De e-mobility hub, afgekort eHUB, is een verzamelplek waar je terecht kunt voor het huren van een duurzaam elektrisch (deel)voertuig, zoals een elektrische fiets, bakfiets of een elektrische auto. Op dit moment staan er in Hatert 8 elektrische fietsen (Urbee), 2 elektrische auto’s (Amber) en één elektrische bakfiets (Cargoroo). Op termijn komen er nog elektrische scooters bij.

Elektrisch vervoer voor iedereen

De elektrische vervoermiddelen van de eHUB zijn voor iedereen te huur via een app. Wanneer en hoe lang iemand huurt, bepaalt hij helemaal zelf.
Daardoor wordt elektrisch rijden bereikbaar voor mensen die geen eigen elektrisch voertuig kunnen of willen aanschaffen. Door de eHUB wordt in Nijmegen de keuze voor een fiets of bakfiets in plaats van de auto gemakkelijker. Vooral voor kortere afstanden is dit erg handig. Het tweede doel is het terugdringen van CO2-uitstoot, luchtvervuiling en files.

Europees project

E-HUB is een Europees project, waarin via het programma Slim & Schoon Onderweg de gemeentes Nijmegen en Arnhem samenwerken. Voor het hele Europese eHUB project is 8.8 miljoen euro gereserveerd, waarvan de Europese Unie 5.3 miljoen euro bijdraagt. Volgens gemeentelijk projectleider Michiel van der Hagen vallen de kosten voor de gemeente Nijmegen mee. ‘Voor de looptijd van het project is er 10.000 euro per plek begroot. Die zitten vooral in reclame, inrichtingskosten, arbeidsloon en kosten voor het onderzoeksbureau dat het hele project begeleidt.’

Looptijd

Het project heeft een looptijd van anderhalf jaar. Het is nog niet duidelijk of de eHUBS na de proefperiode van anderhalf jaar blijven. Dat hangt af van de uitkomsten van deze proef, waarvan de gemeente Nijmegen vooral wil leren. ‘Daarbij kijken we naar gebruik, behoeften, maar ook naar zaken als vandalisme, vernielingen en eventuele diefstal. We gaan er op voorhand vanuit dat de meeste gebruikers zorgvuldig met de spullen omgaan. Mogelijk misbruik in de toekomst is geen reden om nu al extra voorzichtig te zijn’, aldus Van der Hagen.

10 locaties

Volgens wethouder Tiemens zijn de huidige locaties zorgvuldig gekozen na een behoeftepeiling onder mogelijke gebruikers en in overleg met omwonenden en belanghebbenden zoals bijvoorbeeld winkeliersverenigingen. Een ander uitgangspunt is een evenwichtige spreiding over de stadswijken geweest.

Er zijn 10 eHUB-locaties in Nijmegen: De Klif, Eijkpunt, Hertogplein, Start up Nijmegen, Handelskade, Hengstdal, Horstacker, Zwanenveld, campus Radboud en Winkelhart Hatert.

Meer informatie over inzet, gebruik en de huurtarieven van de eHUBS is te vinden op de website van eHUB-Nijmegen.

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties