Unieke app maakt ruilen in netwerken mogelijk

Van onze redactie
12 juni 2020
De SamSamBank app is de eerste app ter wereld waarin ruilen in netwerken tussen verschillende mensen mogelijk is. De SamSamBank app kan door inwoners gebruikt worden om gratis producten en diensten te ruilen. Daarnaast biedt het voor ondernemers uitzonderlijke kansen voor de ontwikkeling van nieuwe, circulaire en duurzame businessmodellen.
Professor Jan Jonker van de Radboud Universiteit werkte met zijn team de afgelopen vier jaar aan het idee hoe de functionele capaciteit van producten en diensten beter benut kan worden. Heel veel producten worden namelijk maar amper gebruikt. Dit moet beter kunnen vond Jonker. Deze ruilapp zorgt voor een duurzamer gebruik van producten en diensten.

Ruilen in een netwerk

Ruilen in ketens betekent dat producten en diensten niet één op één geruild hoeven te worden, maar dat een netwerk van vraag en aanbod leidt tot een keten van meerdere personen. De app maakt inzichtelijk wat aan capaciteit en overwaarde beschikbaar is in een wijk en matcht vraag en aanbod. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld voedsel of producten die ‘over’ zijn worden uitgewisseld. Bijvoorbeeld een weinig gebruikte auto of hulp met tuinieren. Het algoritme zorgt ervoor dat er ketens van vraag en aanbod worden gevormd, waardoor producten niet één op één, maar in een netwerk kunnen worden uitgewisseld.

Transacties zonder geld

Bij de ontwikkeling van de app is gebruik gemaakt van slimme, technologische oplossingen. Het onderzoek heeft geleid tot de SamSamBank app, een ruil-app gebaseerd op een intelligent algoritme. Met de nieuw ontwikkelde app kunnen transacties worden gerealiseerd zonder geld te gebruiken. Hierdoor kan iedereen meedoen met ruilen zodat inwoners elkaar verder kunnen helpen.

Gratis voor inwoners en ondernemers van de regio Nijmegen

Om innovatie rondom duurzaamheid en inclusiviteit te stimuleren, wordt de app in samenwerking met de Raad van Nijmegen, Dar, Our Common Future 2.0, Gemeente Nijmegen en de Radboud Universiteit gratis aangeboden aan inwoners en ondernemers van de regio Nijmegen. De online kick-off is op donderdag 18 juni van 16.00 tot 16.30 uur. Aanmelden kan via de website van het Rijk van Nijmegen.

 

 

 


Dit bericht delen:

Advertenties