Nijmegen op een verantwoorde manier weer levendiger

Van onze redactie
11 juni 2020
Nijmegen is een levendige en gastvrije stad met een groot aanbod aan cafés en restaurants. De sluiting van de horeca door de uitbraak van het coronavirus heeft dan ook grote gevolgen voor de ondernemers. De gemeente Nijmegen erkent het belang van een gezonde horecasector voor de aantrekkelijkheid van de stad. Daarom heeft de gemeente samen met de horecaondernemers een extra stap gezet om zoveel mogelijk plannen te realiseren binnen de huidige coronamaatregelen.
Daarom heeft de gemeente Nijmegen besloten om het mogelijk te maken om terrassen op gemeentelijke grond uit te breiden. Er is een anderhalvemeterloket geopend waar ondernemers hun plannen kunnen indienen. Met ‘extra mankracht’ zijn er in korte tijd al bijna honderd aanvragen beoordeeld. En binnen anderhalve week hebben bijna alle ondernemers toestemming ontvangen om uitbreiding vanaf 1 juni mogelijk te maken. De extra ruimte varieert tussen een aantal tafels extra tot wel 50% meer ruimte. Samen met de ondernemers is er gekeken wat mogelijk is. Heel vaak is er maatwerk geleverd om binnen de gestelde regels (leefbaarheid en veiligheid) zoveel mogelijk toe te staan. Daardoor zijn er maar een paar aanvragen geweigerd. De aanvragen kwamen uit heel Nijmegen, uiteraard met het accent op de binnenstad omdat daar de meeste horecabedrijven gevestigd zijn. Het resultaat is dat onze stad op een verantwoorde manier weer een stuk levendiger is geworden. Een mooi voorbeeld is dat ondernemers op de Grote Markt extra ruimte hebben gekregen voor hun terrassen op de Burchtstraat. En ook cafés in de wijken hebben in goed overleg meer ruimte voor hun terras gekregen.

Praktijkschouw door de Brandweer

Dat er in zo’n korte tijd zoveel extra terrasruimte is gecreëerd door de gemeente en horecaondernemers is uniek te noemen. Natuurlijk is er rekening gehouden met allerlei regels rondom leefbaarheid en veiligheid. Daarom gaat de brandweer namens alle hulpdiensten dan ook een bijzondere praktijkschouw houden. Donderdagmiddag zal een grote ladderwagen de verschillende routes gaan rijden die voor de hulpdiensten vrij toegankelijk moeten blijven. Zo kan er in de praktijk gekeken worden of er mogelijk ergens knelpunten zijn die over het hoofd zijn gezien. Ze vertrekken rond 13.30 uur en worden rond 14.00 uur verwacht in de Burchtstraat waar een korte pauze wordt gehouden. Ook zal er binnenkort tijdens marktdagen een rondje met de ladderwagen worden gereden.


Dit bericht delen:

Advertenties