Demonstratie tegen racisme goed verlopen

Lars Schwachöfer
5 juni 2020
Na Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, sprak ook Nijmegen zich vanavond uit tegen geweld en was solidair met de slachtoffers van (institutioneel) racisme. Bijna drieduizend demonstranten verzamelden zich in het Goffertpark.
De demonstratie werd gehouden naar aanleiding van de dood van George Floyd. Afro-Amerikaan George Floyd kwam vorige week om het leven door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Nadat hij gearresteerd en geboeid op de grond lag, hield een agent zijn knie meer dan acht minuten lang in George's nek, totdat hij stopte met ademen. De mishandeling werd door omstanders gefilmd en online geplaatst. De dood van George Floyd leidde wereldwijd tot protesten tegen racisme. In Amerika ontaardden meerdere van deze protesten in plunderingen en rellen tegen de politie.

RIVM richtlijnen

Organisator Nijmegen tegen racisme riep op haar Facebookpagina mensen op zich te houden aan de richtlijnen van het RIVM. De eerste demonstranten, die zich om vier uur al verzamelden in het Goffertpark, hielden zich niet aan de regel om anderhalve meter afstand te houden, maar daar bracht de organisatie snel verandering in. Op het gras werden met rood-wit lint staplekken voor duizend mensen gecreëerd zodat iedereen anderhalve meter afstand kon houden. Ook werden mondkapjes uitgedeeld aan hen die er zelf geen meegenomen hadden.

Sprekers delen ervaringen met racisme

Even na half zes kwamen de eerste sprekers aan het woord. Zij beklommen een-voor-een het podium, een houten stellage op een auto. Onder hen oprichter van Kick Out Zwarte Piet Jerry Afriyie, die zich hardop afvraagt waarom Nijmegen nog Zwarte Piet heeft en hoe hij door een schoorsteen naar binnen kan. Hij vraagt de aanwezigen hoe het kan dat je zwart wordt van het door een schoorsteen gaan, maar je wel knalrode lippen en glimmende oorbellen houdt. Hij kreeg een luid applaus. Ook kunstenaar Richard Kofi en Rosco van rapgroep Zo Moeilijk kwamen aan het woord. Zij deelden hun ervaringen en uitten zich tegen racisme. Tussen de verschillende sprekers door mocht er geen muziek gespeeld worden. Er werd 1 minuut stilte gehouden voor de zwarte slachtoffers van geweld en alle aanwezigen gingen op een knie met hun vuist in de lucht als teken van empowerment.

Politie zet drone in

De politie controleerde op de naleving van de richtlijnen van het RIVM. Hiervoor werd ook een drone ingezet. Op dronebeelden was te zien dat er op het drukste moment tussen twee- en drieduizend aanwezigen waren. De politie liet aan de organisatie weten dat er ingegrepen zou worden wanneer mensen te dicht op elkaar zouden staan. Ook aan de wegen van en naar treinstation Goffert hielden agenten toezicht. Agenten reageerden tevreden op het verloop van de demonstratie. Er hoefde niet ingegrepen te worden. Wel werden twee mannen gearresteerd omdat zij borden met daarop 'ACAB', wat staat voor 'all cops are bastards', vasthielden. Dat is een strafbare belediging.

Rustig verloop

De forse regenbuien leken de aanwezigen niet veel uit te maken. Een enkeling opende een paraplu. Initiatiefneemster Suus te Braak kwam als laatste aan het woord en liet weten supertrots op de opkomst te zijn. Ze riep op om in november weer te demonstreren als burgemeester Bruls Zwarte Pieten toelaat bij de sinterklaasviering. Ze vroeg iedereen anderhalve meter afstand te bewaren en rustig huiswaarts te keren. De gehele demonstratie verliep rustig

Dit bericht delen:

Advertenties