Nijmegen leeft weer

Karel Hermsen
1 juni 2020
Klokslag 12.00 uur ging vandaag de horeca open. Na bijna drie maanden van complete lockdown mochten de ondernemers hun deuren weer openen. Weliswaar niet wagenwijd, want de horeca heeft nog steeds te maken met strikte regels. Vandaag overheerste een gevoel van euforie bij uitbaters en publiek.
De stad is nooit helemaal op slot geweest. Veel winkels bleven toegankelijk. Waar in het begin van de crisis praktisch bijna uitgestorven straten de stad een desolate aanblik gaven, keerde het leven de laatste weken toch beetje na beetje terug. Maar zonder goed gevulde terrassen  in `terrasstad Nijmegen` was het plaatje dat we gewend zijn toch verre van compleet.

Compleet plaatje

Vanaf vandaag klopt het plaatje weer. De horecaondernemers hebben de afgelopen week met veel passen en meten hun bedrijf coronaproof gemaakt. De deur staat weer op een kier. Veel tafels in het restaurantgedeelte blijven onbezet, want er mogen maximaal dertig personen aanwezig zijn. Voor de terrassen geldt dat echter niet. Die mogen hun normale aantal tafeltjes plaatsen en hebben er van de gemeente zelfs `openbare ruimte` bijgekregen om zich aan de verplichte afstanden te kunnen houden. Het is logisch dat de uitbaters met mooi weer in het vooruitzicht op volle terrassen mikken.

Vanochtend stonden de Nijmeegse terrassen er nog stil maar wel in slagorde bij. Groepjes tafeltjes met telkens vier stoelen in gepaste anderhalve meterafstand keurig er omheen. De lijsten met persoonlijke vragen over gezondheid en aard van het gezelschap lagen in dikke stapels klaar, buitentaps geïnstalleerd en het extra ingehuurd personeel goed geïnstrueerd met de opdracht vooral vriendelijk te blijven.

Stormloop bleef uit

In de loop van de middag liepen de terrassen aardig vol. Af en toe ontstond er zelfs een rijtje aan dorstlustige en notoire terrasklevers. Er was echter plaats genoeg. Ondernemingen die een tijdslot hanteerden en klanten zelfs vooraf voor een aantal  consumpties lieten betalen maakten een gigantische inschattingsfout. Frustraties en ergernissen waren er wel genoeg: hier en daar drankjes in flubberige plastic bekertjes, niet gezellig kunnen aanschuiven bij vrienden, geen staplaatsen, wel of niet roken, lastige vragen beantwoorden en de juiste weg naar het toilet vinden. En op de achtergrond patrouillerende ordewakers - onze boa`s en politieagenten - die de opdracht hadden met een strenge blik alles zo luchtig mogelijk in goede banen te leiden. Ondernemersogen schoten ondertussen permanent van de ene terrashoek naar de andere om eventuele ongeregeldheden in de kiem te smoren. Een boete van maximaal vierduizend Euro kan immers zo maar de genadeslag betekenen. Ongeregeldheden bleven gelukkig uit.

Normaal

Leuk? De echte gezelligheid is voor menigeen nog ver zoek. Een vaste klant van een kroeg aan de Grote Markt omschreef het als volgt: ` Ik blijf vandaag thuis, hoe graag ik ook een biertje ga drinken.  Het wordt vast een gekkenhuis. Mijn plek wordt ingenomen door mensen die ik niet ken en die nu o zo graag gezien willen worden.` Hij had het helemaal mis. Een gekkenhuis is het niet geworden. Het was vanmiddag `normaal `.

Hoe deze dag verder als `normaal` is verlopen zien we morgen als onze burgemeester, ordehandhavers en kasteleins de balans hebben opgemaakt van deze eerste echt `gezellige` dag.

Bekijk alle foto's in het foto-album op onze Facebookpagina

Dit bericht delen:

Advertenties