SSgN helpt gezinnen Zuid-Afrikaanse partnerschool met voedselpakketten

Van onze redactie
29 mei 2020
De Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen verschaft noodhulp in de vorm van voedselpakketten aan gezinnen van leerlingen van de partnerschool in Elandsdoorn in Zuid-Afrika. Door de lockdown als gevolg van de coronacrisis zijn ook daar de scholen gesloten. Kinderen missen nu de door de school verstrekte dagelijkse maaltijd. Ondervoeding dreigt.
Internationalisering staat bij de SSgN hoog in het vaandel. De school organiseert al meer dan 25 jaar uitwisselingen met scholen in heel Europa. Ook zijn er goede contacten met Kgothala School, een school voor basis- en middelbaar onderwijs, in het Zuid-Afrikaanse Elandsdoorn.

Ndlovu Care Group

Deze samenwerking kwam tot stand via Hugo Tempelman, een Nederlandse arts die voor de vijf townships van Elandsdoorn een regionale kliniek heeft opgezet. De kliniek is gespecialiseerd op het gebied van aidsbestrijding en aidspreventie. HIV/aids is in Zuid-Afrika nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak. Vanuit de kliniek ontstonden er talloze andere sociale en onderwijsprojecten zoals opvang voor weeskinderen, voedingscentra, pre-schools en faciliteiten voor sport en cultuur. Alle activiteiten zijn ondergebracht in de Ndlovu Care Group.

Onderwijsvoorzieningen

Leerlingen van de SSgN hebben met allerlei ludieke acties de afgelopen jaren een aanzienlijk bedrag bij elkaar gesprokkeld om de Zuid-Afrikaanse partnerschool financieel te ondersteunen. Omdat er een groot gebrek is aan de voor Nederlandse begrippen meest simpele onderwijsvoorzieningen, wordt het ingezamelde geld vooral daaraan besteed. Zo konden er al laptops en beamers worden aangeschaft.

Ondervoeding

Het coronavirus gooit bij al dat mooie werk in Elandsdoorn behoorlijk wat roet in het eten. De lockdown heeft ervoor gezorgd dat de meeste gezinnen geen werk en inkomen meer hebben. 

Scholen zitten dicht. Kinderen die normaal gesproken op school een maaltijd ontvangen, moeten dit nu tijdens de crisis missen met een groot risico op ondervoeding als gevolg. Vooral kinderen zijn dan erg kwetsbaar, ook om zelf met het coronavirus te worden besmet.

Daarom is de Ndlovu Care Group een noodhulpactie gestart door het verstrekken van voedselpakketten. Elke twee weken wordt er door de medewerkers bij noodlijdende families een voedselpakket thuisbezorgd om blijvende schade door toenemende ondervoeding enigszins te voorkomen.

Tjommie

Vanuit Nederland wordt het werk voor kinderen door de Ndlovu Care Group sinds 1999 met talrijke projecten ondersteund door Stichting Tjommie. Tjommie is het Zuid-Afrikaanse woord voor ‘vriend’.

Tjommie startte direct een inzamelingsactie voor de financiering van deze voedselpakketten. Voor 30 euro heeft een gezin in Elandsdoorn 2 weken te eten. De SSgN ondersteunt dit initiatief met een donatie van 7000 euro uit haar Zuid-Afrikafonds. `De Wilde Ganzen` verdubbelt het bedrag. Onderwijs is belangrijk, prioriteit is nu het pure overleven.

Mensen die deze noodhulpactie willen ondersteunen, kunnen contact opnemen via info@tjommie.nl

Klik hier voor al het laatste Nijmeegse nieuws over het coronavirus.


Dit bericht delen:

Advertenties