Heel veel soep naar Kalorama

Deborah Weimer
7 mei 2020
De opdrachten zijn weliswaar voor een groot deel weggevallen, bij de pakken neerzitten doen de ondernemers op het Honigcomplex allerminst. Een van de bedrijven die momenteel overuren draait is soepmakerij Veel Soeps. Hier wordt soep gemaakt voor mensen die wel een opkikker kunnen gebruiken. Geheel belangeloos.
Mariëlle Lamberts, eigenaresse van Veel Soeps, werd een aantal weken geleden benaderd door Deborah Weimer, die met haar communicatiebureau eveneens op het Honigcomplex is gevestigd. Het leek Weimer, die ook te maken heeft met een terugloop van werk, een mooi gebaar om in tijden van corona ‘Soep van de Honig’ te gaan rondbrengen. Lamberts: ‘Als ik de soep zou gaan maken, zou zij leveranciers gaan benaderen met de vraag of ze de ingrediënten wilden doneren en zou ze het gehele gebeuren eromheen coördineren. Dat leek me hartstikke leuk.’ De twee werden vervolgens compleet verrast door het enthousiasme van de benaderde partijen. Lamberts: ‘Niemand hoefde twee keer na te denken over medewerking aan onze soepactie.’ En dus werden de verse ingrediënten bij bosjes aangeleverd. Lokale kwekers, telers, een kaaswinkel, een biologische slagerij, een bakker, zelfs lokale supermarkten: ze gaven graag en gul.
 
Verschil maken
 
Deze week stond Kalorama op het programma, waar zestig liter ouderwetse groentesoep met ballen naartoe ging. Het leek Weimer gepast om niet alleen soep te leveren, maar ook een ludiek aandenken mee te geven met de soep. Ze benaderde meubelmaker Sammy Kramer en al brainstormend kwamen de twee op het idee van een houten tegeltje met een spreuk. Het werden er 25, door Kramer op maat gezaagd, geschuurd en voorzien van een zelf gesmeed ophanghaakje.
 
Ook voor Kramer zijn het spannende tijden. De jonge ondernemer, die net een paar maanden geleden zijn bedrijf was gestart in De Smeltkroes op het Honigcomplex, zag bijvoorbeeld horecaklanten afhaken. Maar hij wil hoe dan ook bezig blijven. Kramer: ‘Met dit initiatief kunnen we verschil maken voor de bewoners van Kalorama, ze laten weten dat ze niet helemaal alleen zijn, ook al voelt dat nu misschien zo.’ Hij gaat verder: ‘Allebei mijn ouders werken in de zorg. Ik krijg dus goed mee hoe het daar nu aan toegaat en hoe de afstand in deze anderhalvemetersamenleving kwetsbare personen beïnvloedt. Hieraan meewerken en wat kunnen betekenen voor anderen, terwijl ik iets doe dat dichtbij me ligt, dat maakt me gewoon blij.’
 
De soep werd vanmiddag tijdens de lunch opgediend. Zo te zien werd er met smaak van gegeten.
 
De volgende soepactie staat ook al gepland en wel voor aankomende zondag (Moederdag). Dan brengen Lamberts en Weimer dertig liter verse champignonsoep naar bewoners en medewerkers van woonzorgcentrum Nijevelt. Tevens hebben de twee initiatiefnemers besloten om 'Soep van de Honig' ook na corona te blijven brengen. Want, zo redeneren zij: er zijn altijd mensen die, op enig moment, een lief gebaar kunnen gebruiken.

Dit bericht delen:

Advertenties