Nijmegen herdenkt slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Van onze redactie
5 mei 2020
Door de coronamaatregelen verliep de Dodenherdenking gisteravond anders dan andere jaren. Het was niet mogelijk om samen te komen om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken. Burgemeester Bruls legde kransen namens alle inwoners van Nijmegen.
Op de Kitty de Wijzeplaats stond burgemeester Bruls samen met Rabbijn Levin stil bij de Joodse slachtoffers. Om 18.00 uur werden de namen voor van de Joodse slachtoffers voorgelezen. Dit deden de burgemeester en Rabbijn Levin samen met verschillende andere mensen via een digitale verbinding. Na het voorlezen legde Rabbijn Levin een krans namens de Joodse gemeenschap. Burgemeester Bruls legde een krans namens de Nijmeegse bevolking. Andere betrokken konden de ceremonie online volgen.

Voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking hield burgemeester Bruls een overdenking bij het Jan van Hoofmonument op het Traianusplein. Ook daar kon geen publiek aanwezig zijn. Om toch verbonden met elkaar te zijn, werd de korte ceremonie bij het Jan van Hoofmonument (de vaandeldrager) live uitgezonden via onze Facebookpagina. Burgemeester Bruls legde een krans namens alle inwoners van Nijmegen. Met deze handeling vertegenwoordigde hij iedereen die normaal gesproken aanwezig is, fysiek of in gedachte. Hierna klonk de taptoe en werd 2 minuten stilte gehouden. Nadat het Wilhelmus klonk werd de herdenking afgesloten.

Dit bericht delen:

Advertenties