Medicijn in ontwikkeling mogelijk ontstekingsremmer bij COVID-19

Van onze redactie
4 mei 2020
Een medicijn in ontwikkeling tegen stofwisselingsziekten blijkt ook te werken als selectieve ontstekingsremmer. Op basis van een uitgewerkte hypothese hebben onderzoekers het vermoeden dat het medicijn ook interessant kan zijn bij de aanpak van ontstekingen door COVID-19. Daarom wil Khondrion, een spin-off van het Radboudumc, deze hypothese in (inter-)nationale samenwerking gaan toetsen.
Khondrion, een spin-off bedrijf van het Radboudumc, richt zich op de ontwikkeling van medicijnen voor energie-stofwisselingsziekten. Het meest vergevorderde product van het bedrijf, sonlicromanol, wordt op dit moment internationaal getest in een klinische studie. In nog niet gepubliceerd onderzoek naar sonlicromanol vonden Khondrion onderzoekers onlangs een nieuw werkingsmechanisme van haar product. Naast het bekende werkingsmechanisme, blijkt het product ook specifiek een enzym te remmen dat is betrokken bij het ontstaan van ontstekingen. Dit enzym wordt alleen geactiveerd tijdens een ontsteking en produceert PGE2, een stof die een belangrijke rol speelt in het ontstekingsproces.
 
Selectieve ontstekingsremmer voor Covid-19

Onderzoekers van Khondrion zien hierdoor een potentieel nieuw toepassingsgebied voor sonlicromanol. Mogelijk kan sonlicromanol als selectieve ontstekingsremmer van belang zijn voor COVID-19 patiënten. Deze hypothese is tot in detail nader uitgewerkt en via een publicatie ter toetsing voorgelegd aan de wetenschappelijke wereld. De onderzoekers formuleren niet alleen een hypothese over de longproblematiek bij COVID-19 patiënten, maar zien ook een mogelijk verband met waarom oudere personen, mannen, en personen met overgewicht vatbaarder lijken voor de ernstige complicaties. En waarom trombose vaker op de intensieve zorgafdelingen wordt gezien dan verwacht. Een ongecontroleerde verhoging van het PGE2 zou een rol in het ontstekingsproces bij COVID-19 kunnen spelen. In dat geval is sonlicromanol mogelijk van waarde, omdat het in cel-modellen voor ontsteking specifiek het enzym, dat PGE2 produceert, remt. Nader onderzoek moet hierover meer informatie verschaffen.

Klik hier voor al het laatste Nijmeegse nieuws over het coronavirus.

Dit bericht delen:

Advertenties