Verkoop van bier- en wijnpakketten door horeca gedoogd

Van onze redactie
30 april 2020
Begin deze week startten horeca-ondernemers met het verkopen van bierpakketten. De gemeente waarschuwde de ondernemers dat dit verboden was en dreigde met boetes tot 1360 euro. Vandaag werd besloten de verkoop van de bierpakketten te gedogen.
Nadat de horeca gesloten moest worden vanwege de coronamaatregelen, besloten meerdere eigenaren van cafés en restaurants bier- en wijnpakketten samen te stellen en te verkopen. Dit is echter verboden volgens de Drank- en Horecawet. Daarin staat dat drank bij  cafés en restaurants ter plekke genuttigd moet worden. Sinds de maatregelen is dit niet meer mogelijk. Voor supermarkten gold altijd al een uitzondering, die mogen ook bezorgen.

Drank- en Horecawet-inspecteurs van de gemeente voerden, nadat bekend werd dat de ondernemers bier- en wijnpakketten aanboden, undercoveroperaties uit. Meerdere cafés en restaurants werden gewaarschuwd. Bij een volgende overtreding zou een boete van 1360 euro volgen.  De Tweede Kamer-fractie van D66 reageerde verbaasd op het Nijmeegse beleid. In andere steden wordt de verkoop van bier- en wijnpakketten door horeca-ondernemers al gedoogd. D66 gaf aan Kamervragen te gaan stellen over de kwestie.

Vandaag  hebben de 14 burgemeesters van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid in een vergadering afgesproken hoe om te gaan met het verstrekken van alcohol vanuit horeca-inrichtingen gedurende de coronacrisis.  De burgemeesters gedogen het bezorgen van alcohol vanuit horeca naar particulieren,.Het afhalen in een horecagelegenheid wordt niet gedoogd; dat is ook niet gebeurd in onze regio.

De burgemeesters gaan ervan uit dat ondernemers zelf kijken naar de mogelijkheden die er zijn binnen de Drank- en Horecawet. Bijvoorbeeld verkoop vanuit een webshop of winkelpand. Daarnaast gaan de burgemeesters nu gedogen dat alcohol bezorgd wordt. Burgemeester Bruls is tevreden met de afspraak: ‘Ondernemers kunnen binnen de wet al eigen initiatieven ontplooien. Door daarnaast het bezorgen te gedogen, laten wij zien oog te hebben voor hun belangen in deze moeilijke tijd.’ De afspraken gelden zolang de noodverordening van kracht is.

Klik hier voor al het laatste Nijmeegse nieuws over het coronavirus.

Dit bericht delen:

Advertenties