Premier Rutte maakt nieuwe coronamaatregelen bekend

Lars Schwachöfer
21 april 2020
Premier Rutte maakte vanavond tijdens de persconferentie bekend dat een aantal van de huidige coronamaatregelen versoepeld wordt.
Het kabinet heeft in overleg met het Outbreak Management Team (OMT) gekeken of versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus mogelijk zijn. 'We staan daarbij voor duivelse dilemma's', meldde premier Rutte vanavond tijdens de persconferentie. 'De cijfers in de ziekenhuizen en op de IC afdelingen zijn hoopgevend. Maar de druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog'. De maatregelen worden stap voor stap versoepeld, omdat een snelle aanpassing kan leiden tot een snellere verspreiding van het coronavirus. 'Dan komt het in een tweede golf over ons heen. Dit vraagt van ons allen blijvende zelfbeheersing. Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf.'

Basisscholen en kinderopvang weer open vanaf 11 mei

Het OMT adviseerde het kabinet dat alle basisscholen, speciaal basisonderwijs én de kinderopvang weer open kunnen. Geheel of gedeeltelijk. Dat advies neemt het kabinet over. De ingangsdatum hiervoor is 11 mei. De uitwerking vraagt om maatwerk voor elke school. Zo zouden klassen om en om les kunnen krijgen en zou er meer tijd tussen de lessen kunnen worden genomen. De kinderopvang kan geheel open. Jonge kinderen ontwikkelen bijna geen ernstige symptomen als ze besmet raken met het coronavirus en deskundigen verwachten dat ze het virus ook nauwelijks verspreiden. Als de basisscholen hun deuren openen, zal dat weinig gevolgen hebben voor de druk op de zorg. Leerkrachten en kinderen met klachten moeten thuis blijven. Het Voortgezet Onderwijs zal zich nu al moeten voorbereiden om zogenaamde "1,5 meter scholen" te worden.

Kinderen mogen weer sporten

Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanaf 28 april weer in teamverband sporten. Officiële wedstrijden mogen niet plaatsvinden. Die leiden tot reizen en meer contacten, waardoor het risico voor besmetting en verspreiding met het coronavirus kan toenemen.

Jongeren van 12 tot 18 jaar mogen ook weer samen sporten, maar dienen daarbij wel 1,5 meter afstand te houden. Ook voor hen geldt dat er geen officiële wedstrijden plaats mogen vinden. Tijdens het sporten mogen geen ouders aan de zijlijn staan en dient iedereen thuis te douchen. De gemeente krijgt de regie om naar sportclubs te kijken, waarbij zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans moeten krijgen om mee te doen. Ook wanneer zij geen lid zijn van een club.

Alle evenementen tot 1 september afgelast

Evenementen gaan niet door tot 1 september.  Dit besluit is genomen om recht te doen aan de behoefte aan duidelijkheid van organisatoren. Dit betekent ook dat de 104e Vierdaagse niet doorgaat. 'Ja, dat is zuur. Maar we ontkomen er niet aan om dit offer met elkaar te brengen. Ik hoop en verwacht dat mensen dit zullen begrijpen', zei Rutte. Burgemeesters pleitten eerder al voor een langer verbod op evenementen, omdat deze teveel risico tot verspreiding met zich meebrengen. 

Verbod op bezoek aan verzorgingshuizen aangepast

De meeste maatregelen worden verlengt tot 20 mei. Dat geldt onder meer voor contactberoepen, maar ook voor het bezoek aan verzorgingshuizen. 'De onzekerheid voor deze groepen is nog te groot. Dat zit vooral in de vraag of persoonlijke beschermingsmiddelen voor deze groep nuttig en nodig zijn', zei Rutte. De komende tijd geeft het OMT hierover advies aan het kabinet. Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers wordt aangepast. Vanaf 29 april geldt dat zelfstandig wonende ouderen van vanaf 70 jaar door één of twee vaste personen met enige regelmaat kunnen worden bezocht. De rest van de maatregelen gelden nog tot en met 30 mei. ' Hier zit veel pijn en verdriet. Hoe moeilijk het ook is om geen bezoek toe te laten, we weten dat het noodzakelijk is om onze kwetsbare ouderen in verpleeghuizen zo goed mogelijk te beschermen.'

Klik hier voor al het laatste Nijmeegse nieuws over het coronavirus.


Dit bericht delen:

Advertenties