De Week van de Groene Tuin

Van onze redactie
7 april 2020
Door het prachtige weer en de oproep niet massaal de natuur in te gaan, is het lastig thuis blijven voor velen. Een frisse neus halen dichtbij huis en in eigen tuin op ontdekkingstocht gaan is dan ook een uitdaging. Stichting Steenbreek en NL Greenlabel willen tijdens De Week van de Groene Tuin van vandaag tot en met 13 april de natuur dichterbij huis brengen. Dit doen zij door iedereen enthousiast te maken iedere dag iets nieuws te ontdekken in eigen tuin.
Het campagneteam van Steenbreek Nijmegen dat aangesloten is bij Stichting Steenbreek, juicht dit initiatief toe en nodigt een ieder uit mee te doen. Dit kan alleen of samen met buurtbewoners. Voor wie geen tuin heeft, is het een idee om bijvoorbeeld via de buurtapp te vragen iemand te helpen de tuin in orde te maken. Samen aan de slag gaan met tuinieren is gezellig maar houdt gepaste afstand en neem de richtlijnen van het RIVM in acht.

Groen is leven

Versteende tuinen of binnenplaatsen bieden de natuur maar weinig ruimte. Als er geen bloemen groeien, komen er geen insecten en kunnen bijen hun werk niet doen. In een stenen tuin is weinig tot geen leven, zeker niet onder de tegels. De bodem is de basis van elke levende tuin. In een groene tuin leven zeker de helft van de aanwezige diersoorten als bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de bodem. Zij zorgen dat voedingsstoffen in de grond binnen het bereik van planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen. Een rijk gevarieerde tuin met bomen, struiken, planten en misschien een vijver biedt vogels, vlinders, egels en andere diersoorten een fijne plek om te leven.

Meer groen, minder stenen

Groen in de tuin geeft plezier en ontspanning. Een groene omgeving zuivert de lucht en geeft schaduw en verkoeling tijdens de steeds warmere zomers. Kinderen kunnen in een groene omgeving fijn spelen en hun energie kwijt. Het is bewezen dat de aanwezigheid van groen een goede basis biedt om stress en depressie te voorkomen. Door stenen te verwijderen en meer groen in de tuin aan te leggen kan regenwater beter in de bodem zakken. Een bijkomend voordeel daarvan is dat tijdens extreme regenval het riool minder wordt belast.

De Week van de Groene Tuin

Een groene tuin is voor veel mensen een rustpunt om naar te kijken, te zitten of te werken. Tuinieren brengt mensen in beweging en zorgt dat zij buiten komen. Nationale tuinman Lodewijk Hoekstra zal tijdens De Week van de Groene Tuin iedere dag via Facebook en Instagram een praktische tip delen. Deze tips zijn direct te gebruiken en mee aan de slag te gaan. Het kost niet veel tijd, het is leuk en niet moeilijk. De tips zijn ook terug te vinden op de website van Steenbreek.

Fotowedstrijd en maak kans op een waardebon

Wie deelneemt aan De Week van de Groene Tuin wordt uitgenodigd mee te doen aan een fotowedstrijd. Maak een voor- en na foto en stuur deze met een korte omschrijving, naam en telefoonnummer uiterlijk 14 april naar info@steenbreek.nl. Het bestuur van Stichting Steenbreek en Lodewijk Hoekstra zullen de inzendingen beoordelen. De drie beste inzendingen ontvangen een waardebon voor plantmateriaal ter waarde van 1.000 euro, 750 euro of 500 euro.

Op Facebook en Instagram kunnen foto’s ook gedeeld worden. Zo kan Nederland zien hoe iedereen samen voor meer groen kan zorgen in de buurt.

Dit bericht delen:

Advertenties