Moeder uit hoogwerkerfilmpje aan corona overleden

Rafi van den Berg
6 april 2020
Peter Busser die met zijn hoogwerkerfilmpje zijn moeder plotsklaps tot bekende Nederlander maakte, komt vandaag met het trieste nieuws dat zij is overleden. Na testen bleek zij corona te hebben. Afgelopen weekend is zij bezweken aan de gevolgen hiervan.
De actie van Peter en zijn filmpje, dat in rap tempo verspreid werd via Facebook en andere media, bleek een groot succes. De vele berichten en hartverwarmende reacties waren overweldigend. De steunbetuigingen deden hem dan ook erg goed, want het viel Peter zwaar niet bij zijn moeder op bezoek te kunnen.

Ziek

Een paar dagen na de opname werden zijn moeder en meerdere bewoners op de afdeling van het verzorgingshuis ziek. Na positief te zijn getest op corona ging zij erg achteruit. Zijn moeder, die al bedlegerig was en leed aan COPD, werd niet opgenomen op de IC van het ziekenhuis. Peter had voor zijn moeder ziek werd in samenspraak met haar besloten dat zij niet beademd hoefde te worden, mocht het slechter gaan door het virus. Zo kon erger lijden haar worden bespaard.

Afscheid

Peter kreeg in eerste instantie geen toestemming bij zijn moeder te zijn toen zij ziek werd. Omdat het slechter en slechter ging en het ernaar uitzag dat zijn moeder ging overlijden, mocht hij toch afscheid nemen. In beschermende kleding en als enig familielid mocht hij nog een paar uur met haar doorbrengen. Samen met zijn moeder huilde en lachte Peter, zong met de rest van de verpleging en het zorgpersoneel liederen voor haar om vervolgens afscheid te nemen. Ondanks het gevecht heeft zijn moeder op een waardige manier kunnen sterven.

Onwerkelijk

Komende woensdag zal Peter zijn moeder thuis opbaren. De kans op besmetting is een paar dagen na overlijden niet meer aanwezig, waardoor dit mogelijk is. Twee dagen later zal zijn moeder worden opgehaald met de rouwwagen, waarna zij in een kleine stoet langs het verzorgingstehuis en de hijskraan waar zij zo bekend mee is geworden, naar het rouwcentrum wordt gebracht. Voor Peter is het een onwerkelijke situatie. Het feit dat hij niet op een normale manier afscheid van zijn moeder kan nemen, kan hij niet bevatten. ‘Je mag maar maximaal 30 mensen uitnodigen en je moet ver uit elkaar zitten’, zegt Peter. ‘Daarnaast zijn er ook familieleden die niet willen komen uit angst voor het virus’, gaat hij verder. Begrijpen doet hij het wel maar het voelt ook erg dubbel, ervaart Peter.

Dankbaar

Peter is erg blij en dankbaar dat hij zijn moeder nog een onvergetelijk moment heeft kunnen bezorgen door zijn actie met de hoogwerker. Hij wil dan ook iedereen bedanken voor alle lieve berichtjes en steunbetuigingen van de afgelopen tijd. ‘Het geeft mij erg veel kracht en steun in deze moeilijke tijd’, zegt Peter geëmotioneerd. ‘Veel lof gaat uit naar het zorgpersoneel van verzorgtehuis de Horizon. Helden zijn het, net als Infrabouwbedrijf Infrascoop van de hoogwerker’, spreekt Peter nogmaals zijn dank uit. ‘Mijn moeder heeft waardig kunnen sterven.'


Klik hier voor al het laatste Nijmeegse nieuws over het coronavirus.

Dit bericht delen:

Advertenties