Amerikaanse veteraan James Megellas overleden

Lars Schwachöfer
3 april 2020
Gisteravond is de 103-jarige James Megellas overleden. James 'Maggie' Megellas maakte op 20 september 1944 de heldhaftige Waaloversteek.

De Amerikaan James Megellas meldde zich in 1942, kort nadat Amerika betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog, als 25-jarige aan bij de 82e Luchtlandingsdivisie. Hij werd als onderdeel van de 504e Parachute Infanterie Regiment ingezet tijdens de landing bij Anzio, Italië. Vanwege de zware verliezen in Italië bleef zijn regiment in Engeland terwijl de rest van de 82e Luchtlandingsdivisie op 6 juni 1944, tijdens D-day, de bevrijding van Europa startte in Normandië . In september 1944 voegden Megellas en zijn eenheid zich weer bij de 82e Divisie voor Operatie Market Garden.

Als 27-jarige luitenant-kolonel sprong James tijdens Operatie Market Garden bij Nijmegen. Na hevige gevechten in en rondom Nijmegen, kwam het regiment aan bij de Waal, waar op 20 september 1944 de Waaloversteek in canvas bootjes gemaakt werd. Tijdens de heldhaftige oversteek, waarbij de Duitsers de bootjes beschoten, raakte meer dan de helft van de 260 mannen die in 26 bootjes overstaken, gewond. 48 mannen sneuvelden. James Megellas kreeg voor zijn deelname aan deze actie de ‘Distinguished Service Cross’.

Erehaag

In 2017 keerde Megellas terug naar Nijmegen, om deel te nemen aan de Sunset March, een dagelijks eerbetoon aan de 48 mannen die sneuvelden tijdens de Waaloversteek. In 2019 keerde hij nogmaals terug om deel te nemen aan de Sunset March. Op 101-jarige leeftijd werd hij voortgeduwd in zijn rolstoel, naast mede-Waalcrosser Roy Hanna, eveneens in een rolstoel. Nederlandse oud-militairen vormden een erehaag en ook burgemeester Bruls liep de Sunset March mee.

Na Market Garden vocht Megellas nog tijdens het Ardennenoffensief en de invasie van Duitsland, waar hij getuige was van de bevrijding van concentratiekamp Wöbbelin in Ludwigslust. Gisteravond overleed de inmiddels 103-jarige James 'Maggie' Megellas in zijn slaap. Hij was een van de meest gedecoreerde officieren in de geschiedenis van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie.


Dit bericht delen:

Advertenties