Radboud Fonds start crowdfundingsactie voor beademingsapparaat

Lars Schwachöfer
2 april 2020
Het Radboudumc wilt starten met de productie van beademingsapparatuur voor ziekenhuizen en gezichtsbescherming voor ziekenhuispersoneel. Om de productie te kunnen betalen, is het Radboud Fonds een crowdfundingsactie gestart.
Vorig week maakte het Radboudumc bekend dat zij in samenwerking met FreeBreathing, een merknaam van het bedrijf Stogger, een nieuw beademingsapparaat hadden ontwikkeld voor behandeling van COVID-19 patiënten. De VentilatorPal kan snel en gemakkelijk worden gebouwd door iedereen met basisgereedschap en technische vaardigheden en is eenvoudig in gebruik. Het apparaat kost € 370 per unit. De technische kennis komt van de engineers van FreeBreathing. Hugo Touw, intensivist van het Radboudumc, heeft geadviseerd over de basale beademingseisen waaraan beademingsapparatuur moet voldoen voor IC-gebruik.

Mondkapjes en gezichtsbeschermers

Ook is in het Radboudumc vanuit een samenwerking tussen REshape Center, 3D lab en PVI een nieuw type gezichtsbeschermer ontwikkeld. Daarnaast ontwerpt het REshape Center samen met 3D lab alternatieven voor mondkapjes. Wereldwijd is een tekort aan mondkapjes. De mondkapjes zijn van cruciaal belang om ziekenhuis personeel beter beschermen tegen het virus, zodat zij kunnen blijven werken.

Onderzoek naar coronavirus en vaccin

Om het virus beter kunnen bestrijden én voorkomen, is Radboudhoogleraar Mihai Netea in samenwerking met UMC Utrecht een studie gestart naar de mogelijke werkzaamheid van het vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccin) om zorgmedewerkers beter te beschermen tegen het coronavirus.

Crowdfundingsactie

Het Radboud Fonds is een crowdfundingactie gestart om geld voor de productie van de VentilatorPal en gezichtbescherming in te zamelen. Het Radboud Fonds wil mensen uitnodigen om onderdeel te worden van bijzondere initiatieven binnen de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Het fonds biedt mensen de mogelijkheid bij te dragen en betrokken te zijn bij projecten op het terrein van onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Doneren kan via de website van het Radboud Fonds.


Klik hier voor het laatste Nijmeegse nieuws over het coronavirus
 

Dit bericht delen:

Advertenties