Cel en tbs met dwang voor reeks misdrijven

Van onze redactie
25 maart 2020
De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Gorinchem voor diefstal met geweld, een poging daartoe, mishandeling en diefstal in Nijmegen. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden. Daarnaast legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op.
Op 21 juni vorig jaar bracht de man in Nijmegen een vrouw, met haar 3-jarige kleinzoon achterop de fiets, ten val. De vrouw fietste met haar 3-jarige kleinzoon achterop de fiets. Haar tas had zij voorop de fiets om het stuur heen gedaan. Zij zag een man in dezelfde richting lopen als dat zij fietste. De man draaide zich om en voordat zij het wist greep de man haar tas voorop de fiets. Omdat de tas om het stuur heen zat trok de man haar en haar kleinzoon met fiets en al naar de grond. Doordat de man eraan bleef trekken sleurde hij de vrouw bijna 2 meter over de grond mee. Toen de vrouw haar tas, maar daarin onder andere haar portemonnee met minimaal 220 euro, haar rijbewijs, bankpassen en een plastic verrekijker van haar kleinzoon losliet, ging de man er met de tas vandoor.

Diefstal met geweld en mishandeling op Sint Annastraat

Een dag later, op 22 juni, fietste een man op de Sint Annastraat toen de 30-jarige man hem tegemoet kwam lopen. Toen de fietser langs deze man heen fietste, schopte hij hem van zijn fiets af. De man zei in het Engels ‘geef me je geld’. De man sloeg de fietser vervolgens meerdere keren in het gezicht, buik en bovenbenen. Toen getuigen aan kwamen lopen rende de man weg.

Enkele uren daarna liep jongen met zijn vriendin over de Sint Annastraat, toen zij een man zagen plassen in een van de voortuinen. De man riep ' als jullie dichter bij mij in de buurt komen dan 40 meter maak ik jullie dood' naar de twee. De jongen riep vervolgens dat de man normaal moest doen. De man sloeg de jongen vervolgens meerdere malen in het gezicht, pakte de tas van de vriendin en haalde daar enkele goederen uit en liep weg. Toegesnelde agenten zagen de man iets verderop op de Sint Annastraat lopen, waarna de man op de vlucht sloeg. Uiteindelijk is de man met behulp van een politiehond aangehouden op het Javaplein.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De 30-jarige man is in het verleden vaker veroordeeld voor vermogensdelicten zoals diefstal met geweld. Uit deskundigenrapporten volgt dat hij tijdens de misdrijven verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij heeft een gedwongen hulpverleningskader nodig om zijn stoornis te behandelen om herhaling in de toekomst te voorkomen. De rechtbank veroordeelt de man voor diefstal met geweld, een poging daartoe, mishandeling en diefstal. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden. Daarnaast legt de rechtbank hem vanwege zijn stooring een tbs-maatregel met dwangverpleging op. De rechtbank acht niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte zich ook schuldig heeft gemaakt aan de bedreiging van het stel op de Sint Annastraat.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man het slachtoffer dat hij bij het Goffertstadion maakte € 290,99 schadevergoeding voor de materiële schade betalen. Voor het stel op de Sint Annastraat moet de man 80 euro aan de jongen en €272,70 aan de vrouw betalen als schadevergoeding voor de materiële schade.

Dit bericht delen:

Advertenties