Extra traumahelikopter met transportfunctie voor coronapatiënten

Van onze redactie
23 maart 2020
Vanaf morgen staat het vijfde Mobiel Medisch Team met een extra traumahelikopter paraat om intensive-care-patiënten zo snel mogelijk te vervoeren. Deze helikopter zal in heel Nederland inzetbaar zijn.
Gezien de groei van het aantal patiënten dat met het coronavirus is besmet, is besloten om deze helikopter naast de bestaande MMT-dienst in te zetten om patiënten nog sneller in het juiste ziekenhuis te krijgen en daarmee ook het vervoer over de weg te ontlasten.

De helikopter wordt beschikbaar gesteld door de ANWB Medical Air Assistance (MAA) en is door het Radboudumc volledig ingericht voor het vervoer van intensive-care-patiënten. De helikopter van Eurocopter, type H145, is groter dan de reguliere Eurocopter EC135 die door MMT’s in gebruik is en biedt meer ruimte om een patiënt te kunnen vervoeren en de juiste zorg te kunnen verlenen. 

De bemanning van de helikopter bestaat uit een piloot, een gespecialiseerd MMT-verpleegkundige en een anesthesioloog-MMT-arts. Het team vliegt in beschermende kleding om niet geïnfecteerd te raken. Na elk transport wordt de helikopter volledig ontsmet.

De helikopter gaat vliegen van zeven uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds en stijgt net als de normale traumahelikopter op vanaf vliegbasis Volkel. Mogelijk dat deze later vanaf een andere locatie ingezet gaat worden.

Samenwerking

Dat deze helikopter zo snel operationeel is, danken we aan de snelle en soepele samenwerking tussen en de buitengewone inspanningen van de verschillende betrokken partijen, onder andere VWS, het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), de ANWB-MAA, onze leveranciers en het Radboudumc.

Dit bericht delen:

Advertenties